Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oranjeroute volgend jaar uitgebreid naar Nederland

Datum nieuwsfeit: 15-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 15 DECEMBER 1999

Acht Nederlandse steden sluiten zich aan bij succesvol initiatief Oranjeroute volgend jaar ook in Nederland

De Oranjeroute, die sinds twee jaar de Duitse steden en regio´s, die met het Nederlandse Koninklijk Huis verbonden zijn, als parels aan een snoer rijgt, gaat in het jaar 2000 de Nederlandse grens over.

Naast de 17 Duitse steden tussen het aan de grens gelegen Kleef en Schwerin in noordoostelijk Duitsland hebben acht Nederlandse steden, in samenwerking met het Nederlands Bureau voor Toerisme, zich bij deze toeristische route aangesloten. De internationale Oranjeroute 2000 is Europa ten voeten uit.

De honderden jaren oude banden en de invloed, die de dynastie van Oranje-Nassau op sociaal, politiek en cultureel gebied in Duitsland en Nederland heeft gehad, worden hierdoor voor de reiziger en de liefhebber van vaderlandse geschiedenis op indrukwekkende wijze aangeduid.

Een nieuwe, 32 pagina´s omvattende, rijk geïllustreerde brochure vol met aanbiedingen en interessante tips is nu in de Duitse en de Nederlandse taal verschenen en vormt voor de toerist een ideale reisgids door een schitterend stukje Europa.

Toerisme in Duitsland: een sterke economische sector

Het toerisme in Duitsland heeft de afgelopen jaren steeds meer aan belangrijkheid binnen de Duitse economie gewonnen. Als economische sector neemt het toerisme met een jaarlijkse omzet van 275 miljard DM inmiddels de vierde plaats in na de automobielindustrie, de bureaumachine- en elektrotechnische industrie en de machinebouw.

Niet minder dan 2,8 miljoen arbeidsplaatsen zijn direct afhankelijk van het toerisme, dat daarmee de grootste werkgever is. Binnen de deviezenbalans liggen de verhoudingen ietwat scheef: tegenover uitgaven van Duitse toeristen in het buitenland van 82,6 miljard DM staan inkomsten uit het toerisme van buitenlandse bezoekers in Duitsland van 28,9 miljard DM.

Nederland
De Nederlandse bezoekers nemen in Duitsland nog steeds de eerste plaats in. Met 2,4 miljoen reizen per jaar - waarbij ten minste éénmaal in Duitsland overnacht wordt - levert Nederland de belangrijkste bijdrage aan het inkomende toerisme. Ook met betrekking tot de inkomsten uit het toerisme van Nederland naar Duitsland is deze markt van primair belang: 11,7 % van alle inkomsten uit het toerisme naar Duitsland - DM 3,4 miljard DM - wordt door de Nederlandse bezoekers bijgedragen.

Jaarthema´s blijven kernstuk Duitsland-promotie

De komende jaren zal de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) haar marketingactiviteiten in het buitenland door middel van speciaal uitgewerkte thema´s verder voortzetten. De belangrijkste thema´s voor het jaar 2000 zijn gekoppeld aan evenementen, feesten en jubilea.

In het eerste jaar van het nieuwe millennium spant de wereldtentoonstelling EXPO 2000 de kroon. De eerste wereldtentoonstelling in Duitsland vindt van 1 juni tot 31 oktober plaats in Hannover, op slechts twee uur rijden van Nederland. Onder het motto "Mens, natuur en techniek" kan een kijkje genomen worden in de toekomstige levensvormen op aarde, terwijl de 190 deelnemende landen zichzelf met een waaier van evenementen aan de wereld voorstellen.
Het jaar 2000 staat eveneens in het teken van historische persoonlijkheden en evenementen. Zoals Johann Sebastian Bach, één van de belangrijkste componisten van het afgelopen millennium. Nu, 250 jaar na zijn dood, worden talrijke concerten en manifestaties voor cultuur- en muziekliefhebbers georganiseerd.
Johannes Gutenberg, Duitslands uitvinder van de boekdrukkunst, werd 600 jaar geleden in Mainz geboren en stond met zijn visie aan de basis van de technologische ontwikkeling in Duitsland. In Gutenberg´s geboortestad kan de bezoeker onder andere de spannende geschiedenis van het media-tijdperk vanaf het eerste prille begin tot de nieuwste mogelijkheden van de high-tech informatica zelf beleven.
Tenslotte zal vanaf het jaar 2000 uitgebreid aandacht besteed worden aan de "inwendige mens": "Culinair Duitsland" presenteert speciale routes voor smulpapen om met de uiterst gevarieerde keuken en boeiende streekspecialiteiten kennis te maken. Er komt in Duitsland heel wat meer op tafel dan de traditionele Sauerkraut mit Wurst! De Oranjeroute staat al sinds 1998 in het middelpunt van de promotionele acties van het Duits Verkeersburo in Nederland en heeft een belangrijke bijdrage aan de positieve ontwikkeling van de markt geleverd. Nederlandse touroperators namen de Oranjeroute in het geheel of gedeeltelijk op in hun brochures. Ook voor het jaar 2000 zullen meerdere reisorganisatoren in Nederland, daaronder Arke Reizen, Holland International, Vrij Uit en Otium Vakanties de Oranjeroute aanbieden als auto- of busreis.

De Oranjeroute 2000 - nieuwe partners, nieuwe perspectieven

De Oranjeroute is een vast bestanddeel van het Duitse toeristische aanbod in Nederland geworden.

In Duitsland toont een verdere stad haar jarenlange verbondenheid met het Huis van Oranje: Wiesbaden. Vele beroemde gasten uit Nederland vertoefden al in deze kuurstad. In 1806 werd Wiesbaden de hoofdstad van het nieuwe hertogdom Nassau.

De acht Nederlandse steden: Amsterdam, Den Haag, Delft, Breda, Buren, Amerongen, Apeldoorn en Leeuwarden maken samen met de 17 Duitse Oranje-steden en regio´s de Oranjeroute 2000 tot een boeiende ontdekkingstocht naar de historische banden met het Huis van Oranje-Nassau.

De tentoonstellingsreeks "Onder den Oranje Boom" over de Hollandse invloed in de Duitse landen na 1648, het jaar van de Vrede van Münster en het einde van de tachtigjarige oorlog, vormde het basisidee voor de ontwikkeling van de toeristische Oranjeroute.

Deze tentoonstellingsreeks werd georganiseerd door de Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg, het gemeentearchief Krefeld en Paleis Het Loo. De eerste twee tentoonstellingen vonden onder enorme mediabelangstelling en met groot succes plaats in Krefeld en Oranienburg bij Berlijn. De laatste van het drieluik is vanaf 16 december 1999 in Paleis Het Loo in Apeldoorn open voor het publiek.

Hoogtepunt
Als op 19 maart 2000 de tentoonstelling in Apeldoorn sluit, ligt voor de Oranjeroute de toekomst verder open. Juist door de grensoverschrijdende samenwerking wordt de Oranjeroute tot een toeristisch en cultuurhistorisch hoogtepunt op Europees niveau. Nederlandse en Duitse vakantiegangers hebben de mogelijkheid, gemeenschappelijke interesses te ontdekken.

Door de internationalisering van de Oranjeroute worden juist de aspecten van het verenigd Europa en de goede betrekkingen tussen de buurlanden Nederland en Duitsland op een aantrekkelijke manier naar voren gebracht.

De gemeenschappelijke cultuur, en daarmee ook gemeenschappelijke politieke, sociale en historische ontwikkelingen in de twee landen gedurende honderden jaren zijn nauw met het project van de Oranjeroute verbonden en worden mede hierdoor voor reizigers uit beide landen zichtbaar.

Noot voor de redactie:

Duits Verkeersburo
Hoogoorddreef 76

1101 BG Amsterdam

tel. 020-697 80 66 (klantenservice)
tel. 0900-109 10 29 (folder bestellijn; 60 ct/min)

e-mail: duitsland@d-z-t.com; Internet: www.germany-tourism.de

Persinformatie: tel. 020-691 12 93 (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...