Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen over buiten-WTG-middelen

Datum nieuwsfeit: 15-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal


299004260

Vragen van het lid Kant (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over buiten-WTG-middelen. (Ingezonden 15 december
1999)


1

Herinnert u zich dat u in antwoord op eerdere vragen mijnerzijds de mogelijkheid aanwezig achtte van enige substitutie als gevolg van de uitsluiting van buiten-WTG-middelen per 1 september? 1)


2

Heeft u kennisgenomen van de resultaten van een studie van de Universiteit Nyenrode naar antihistaminica waaruit zou blijken dat de
1 september maatregel tot minder besparingen leidt dan verwacht omdat ruim een kwart van de huisartsen voor het wel vergoede middel kiest in plaats van het middel van eerste keuze dat niet meer wordt vergoedt?
2)


3

Wat is uw oordeel over dit onderzoek en welke conclusies trekt u uit de resultaten?


4

Heeft u tevens kennisgenomen van de bezwaren vanuit de beroepsgroepen die u in een brief van het comité `Zorg voor iedereen' hebben bereikt en de korte enquête van dit comité onder patiënten van 10 huisartspraktijken en apothekers? Zo ja, wat is uw reactie op de bevindingen van het comité? 3)


5

Is het u bekend dat de geneesmiddelenfabrikanten huisartsen hebben bestookt met wervende brieven over nog wel vergoede middelen en soms ook zijn overgaan tot het plaatsen van advertenties in landelijke dagbladen? 3) Zo ja, wat is hierover uw mening en acht u het mogelijk dat dit mede heeft bijgedragen aan het door Nyenrode gevonden effect?


6

Bent u van mening dat substitutie naar middelen die nog wel worden vergoed vaak meer risico brengt vanwege hogere dosering, meer bijwerkingen of zoals bij antihistaminica onder andere omdat daar minder ervaring mee is? Zo ja, in welke mate vindt u dit ongewenste effect aanvaardbaar?


7

Erkent u dat de huisartsen andere middelen voorschrijven om de financiële gevolgen voor patiënten en mede hierdoor een verminderde toegankelijkheid voor mensen met een laag inkomen te voorkomen?


8

Is het vanuit het oogpunt van het bevorderen van gepast gebruik niet veel beter om relatief eenvoudige en goedkope middelen juist wel te vergoeden? Zo ja, bent u bereid de septembermaatregel in te trekken?

Aanhangsel Handelingen nr. 1849, Vergaderjaar 1998-1999.

Persbericht Universiteit Nyenrode 8 december

Brief van het Comité `Zorg voor Iedereen' aan minister Borst-Eilers,
10 december jl. in afschrift aan cie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS99.1916)

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie