Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hebben kenmerken van weke delen tumoren waarde voor kliniek?

Datum nieuwsfeit: 15-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

15 december 1999
Promotie

Hebben kenmerken van weke delen tumoren waarde voor de kliniek?

Weke delen sarcomen zijn kwaadaardige tumoren die uitgaan van mesenchymale cellen. Deze cellen vormen onder andere het bindweefsel, vetweefsel en spierweefsel. Hoe deze sarcomen precies ontstaan is nog onduidelijk. Ook het beloop van de ziekte en de reactie van de tumor op verschillende behandelingen zijn niet goed te voorspellen. Boudewijn Plaat ging daarom op zoek naar kenmerken van de tumorcel die de diagnose kunnen verbeteren en het behandelingsresultaat voorspellen. Plaat introduceerde onder andere een nieuwe methode om chromosomale afwijkingen tussen verschillende typen tumoren te vergelijken. Hoewel zijn onderzoek nieuwe inzichten opleverde die bij de diagnostiek van deze zeldzame tumoren van pas kunnen komen, blijkt ook dat uit afzonderlijke kenmerken weinig valt af te leiden over het gedrag van de tumor. Eigenlijk hebben alleen kenmerken die te maken hebben met de agressiviteit van de tumor, zoals de celdelingsactiviteit en de mate van celgroei, een voorspellende waarde. Chromosomale afwijkingen of een abnormale hoeveelheid DNA in de tumorcel blijken het ziektebeloop veel minder goed te voorspellen. Plaat onderzocht ook de aanwezigheid van zogenaamde 'multidrug resistance' eiwitten in een tumorcel, maar vond geen eenduidige relatie met de reactie op chemotherapie. Deze eiwitten spelen een rol bij de resistentie tegen cytostatica, maar zijn blijkbaar niet allesbepalend. "Toekomstig onderzoek zal zich moeten richten op combinaties van factoren," concludeert de promovendus. "Met nieuwe technieken als bijvoorbeeld DNA-chip technologie zou je het hele patroon van risicofactoren voor elke tumor afzonderlijk in kaart kunnen brengen. Daarmee komt een op de individuele patiënt toegesneden therapie in beeld."

Plaat ('s-Hertogenbosch, 1966) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdelingen Pathologie, Chirurgische oncologie, Medsiche oncologie, Nucleaire geneeskunde en het PET-centrum van het Academsich Ziekenhuis Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse Kankerbestrijding/het Koningin Wilhelmina Fonds. Plaat is arts-assistent Keel-, Neus- en Oorheelkunde bij het AZG.

Datum en tijd

woensdag 15 december 1999, 16.00 uur

Promovendus

B.E.C. Plaat, tel. (050)361 25 88, fax (050)363 25 10, e-mail (b.e.ch.plaat@kno.azg.nl) (werk)

Proefschrift

Soft tissue sarcomas: histopathology and cytogenetics in relation to diagnosis, treatment and clinical outcome

Promotor

prof.dr. W.M. Molenaar

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie