Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief Borst over vragen RIVM-onderzoek palmolie

Datum nieuwsfeit: 15-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal


00000000.166 brief min vws vragen over palmolie
Gemaakt: 20-12-1999 tijd: 13:55


1

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal


15 december 1999

Voor PAKs in levensmiddelen bestaan geen wettelijke normen. De risicobeoordeling van het RIVM is gebaseerd op de huidige inzichten dat het aanvaardbare risico niveau voor de levenslange blootstelling aan Benzo(a)pyreen ligt tussen de 20 en 40 ng per kg lichaamsgewicht per dag. Het RIVM is in zijn risicoevaluatie uitgegaan van een `worst-case' benadering door te veronderstellen dat de aangetroffen PAKs volledig uit benzo(a)pyreen bestaan, de meest kankerverwekkende van de PAK verbindingen. In de praktijk zal het PAK mengsel echter bestaan uit verschillende PAK verbindingen, en niet alleen uit Benzo(a)pyreen.

Uit de bijgesloten risicobeoordeling van het RIVM blijkt dat zelfs in dit `worst-case' scenario, de dagelijkse blootstelling aan PAKs in de buurt van een verwaarloosbaar risico niveau lag. Gezien de urgentie van het verzoek om een risicobeoordeling, heeft het RIVM noodgedwongen een globale risicobeoordeling gemaakt en geen uitgebreide rapportage opgesteld.

Overigens zijn in de recentelijk door het RIVM geanalyseerde monsters van geraffineerde palmolie, afkomstig van de besmette partijen ruwe olie, geen PAKs aangetroffen.

De Minister van Volksgezondheid,

Welzijn en Sport,

dr. E. Borst-Eilers

Bijlage is niet elektronisch beschikbaar

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie