Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De PGB-regeling 2000

Datum nieuwsfeit: 15-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FVO

Nieuws

PGB-regeling 2000

15 december 1999

De PGB-regeling 2000

De budgetten worden op 1 januari met 3,3 % verhoogd. De budgetcategorieën worden afgerond op 100,-. De tarieven voor het budget Verpleging en Verzorging worden op hele guldens afgerond. De jaarlijkse indexering is daarmee eindelijk een feit; de kosten zijn 3,9 miljoen gulden. De indexering over 1999 en voorgaande jaren is niet meegenomen. Daarnaast komt er slecht 15 miljoen gulden extra bij. (Zie onze eerder gemelde teleurstelling.)

Het College voor Zorgverzekeringen heeft de lopende PGB-regeling (1999) gewijzigd. In de zorgcontracten moeten budgethouders de geïndiceerde zorgvorm aankruisen. Hier bedoelt men de termen: begeleiding, verzorging enz.. Budgethouders moeten wel de vakantietoeslag maandelijks uitbetalen, maar (het loon over de) de vakantie-uren niet. Verder moeten de termijnen voor het declareren in het contract met de hulpverlener staan. Een zorgcontract mag niet met terugwerkende kracht worden gesloten en een tarief mag niet met terugwerkende kracht worden gewijzigd. Het PGB is bedoeld voor (AWBZ-)verzekerde zorg. De SVB stelde betrokkenen via de Nieuwsbrief op de hoogte.

Ook staat in de regeling, dat zorgkantoren budgetten kunnen toekennen tot
110% van het beschikbare subsidiebedrag. De regeling vraagt nog eens dringend om de regiobudgetten volledig te benutten voor PGB-en.

Ook moeten zorgkantoren een activiteitenplan insturen, met informatie over de voorlichting die het zorgkantoor geeft over PGB, de omvang van de wachtlijst, het wachtlijstbeleid, de onderuitputting en de wijze van controle op de budgetbesteding door cliënten.

In de regeling 2001 wordt de mogelijkheid opgenomen om een bedrag dat de budgethouder aan het eind van een budgetperiode over heeft, over te hevelen naar een volgende budgetperiode. Dit wordt toegestaan voor maximaal 10% van het jaarbudget.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie