Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Den Helder gaat "brandveilige" gebruiksvergunningen afgeven

Datum nieuwsfeit: 15-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

Gemeente gaat "brandveilige" gebruiksvergunningen afgeven

betreft:
week: week 50

De laatste tientallen jaren zijn bij branden in gebouwen veel slachtoffers gevallen. Bij deze branden kwamen niet alleen mensen die zich in het gebouw bevonden om het leven. Ook brandweermensen zijn hierbij omgekomen. Het is dan ook heel belangrijk dat gebouwen en inrichtingen brandveilig zijn. Er zijn studies gedaan naar de oorzaken en gevolgen van branden waarbij doden vielen. Het bleek dat er aanzienlijk minder slachtoffers zouden zijn gevallen, als er genoeg voorzieningen die brand kunnen voorkomen in de gebouwen waren aangebracht.

Om situaties als hierboven beschreven te voorkomen, heeft het gemeentebestuur besloten het brandveilig gebruik van bouwwerken alsmede inrichtingen die geen bouwwerk zijn, in regels vast te leggen in de Bouwverordening en de Brandbeveiligingsverordening. Het vastleggen van deze regels heeft als gevolg dat een zogenaamde gebruiksvergunning wordt ingesteld. In een gebruiksvergunning staan voorwaarden en eisen die aan een bouwwerk of inrichting gesteld kunnen worden op het gebied van de brandveiligheid. De gebruiksvergunningen zijn vanaf 1 januari in de gemeente verplicht.

criteria

Een gebruiksvergunning is niet voor ieder gebouw verplicht. In de gemeentelijke bouwverordening staan criteria die aangeven wanneer een gebruiksvergunning aangevraagd moet worden. Zo is een vergunning onder andere verplicht als meer dan 50 mensen tegelijk in een bouwwerk, dat geen woongebouw is, aanwezig zijn. Ook als er meer dan 10 mensen bedrijfsmatig overnachten of verzorging krijgen, is een vergunning verplicht. De aanwezigheid van brandbare stoffen kan eveneens reden zijn voor een gebruiksvergunning.

De gebruiksvergunningsplicht geldt voor nieuwe en oude gebouwen. Ook voor bepaalde inrichtingen, die geen gebouw zijn, bijvoorbeeld evenementen, is een vergunning verplicht. Momenteel is de gemeente bezig met een inventarisatie van bestaande bouwwerken die waarschijnlijk een gebruiksvergunning nodig hebben. De eigenaren van deze panden krijgen hierover een brief met daarbij een aanvraagformulier. Het college heeft besloten dat de horeca als eerste aangeschreven wordt.

de kosten

Voor de gebruiksvergunningen moet leges betaald worden. De hoogte van de leges hangt af van de gebruiksoppervlakte van het bouwwerk. Bij een gebruiksoppervlak tot 500 m2 zijn de legeskosten fl.640.-. Maximaal kost de vergunning fl. 3500.-.

De vergunning is niet persoonsgebonden, dus vrij overdraagbaar. Bij overname van het bedrijf wordt de vergunning overgedragen aan degene die verantwoordelijk is voor het brandveilig gebruik van het bouwwerk.

Voor meer informatie over de gebruiksvergunning en de voorwaarden, kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en Wonen, telefoon 671 679. Hier kunt u ook terecht voor een aanvraagformulier. Dit kan tijdens lokettijden van 8.00 tot 14.00 uur in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20.

laaste verandering: december 15, 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie