Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Drie politieregio's winnen Politie Innovatieprijs 1999

Datum nieuwsfeit: 16-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE BZK

www.minbzk.nl

MIN BZK: Politie innovatieprijs 1999

Persbericht ministerie van BZK

16 december 1999

DRIE POLITIEREGIO'S WINNEN DE POLITIE INNOVATIEPRIJS 1999

Het project 'Kwaliteitsinstrument voor zware en georganiseerde criminaliteit' van de regiokorpsen Midden- en West-Brabant, Rotterdam-Rijnmond en IJsselland is winnaar van de Politie Innovatieprijs 1999. De prijs is vandaag uitgereikt tijdens de conferentie Uit Eigen Kweek in het congrescentrum de Reehorst in Ede door de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, de heer H. Borghouts .

Het project 'Kwaliteitsinstrument voor zware en georganiseerde criminaliteit' heeft gewonnen omdat de jury, onder voorzitterschap van de heer F. Stevens (directeur van het Instituut Nederlandse Kwaliteit), van oordeel is dat de ontwikkelde methodiek veel potentie in zich draagt voor de gehele Nederlandse politie. Het project bevindt zich als het ware in het hart van het politiewerk. Tot voor kort boden de gehanteerde werkwijzen het rechercheproces te weinig structuur. Met name werd de laatste jaren steeds duidelijker dat het bijzonder belangrijk is om volgens een bepaalde navolgbare methodiek rechercheonderzoeken te kunnen aanpakken. Het bekroonde project heeft deze onontbeerlijke structuur op een heldere wijze vorm en inhoud gegeven. Dit zal ten goede komen aan de kwaliteit van het rechercheonderzoek en levert ook een bijdrage aan de verbetering van de effectiviteit en efficiëntie van de bedrijfsvoering van de recherche. De werkwijze zal met behulp van dit instrument meer navolgbaar en transparant worden. Het project heeft aan het ontwikkelen en formuleren van kwaliteitseisen voor het gehele rechercheproces een bijzondere impuls gegeven. Kortom door gebruik te maken van het instrument is op het terrein van recherche heel veel winst te halen.
Bijzonder positief vindt de jury dat het om een samenwerkingsproject gaat. Het is een mooi voorbeeld van waartoe samenwerking in politieland kan dienen.
De jury is dan ook van mening dat dit project niet alleen veel navolging verdiend maar zeker ook de Politie innovatieprijs 1999. Andere genomineerden waren de politieregio Gelderland-Midden met de projecten 'Politie Huiskamer', Cursus 'Politie voor burgers' en 'Vroegtijdig signaleren van risicogedrag' en de politieregio Utrecht met het project 'Integrale Veiligheid Leidsche Rijn'. In de jury zaten vertegenwoordigers van het Hoofdofficierenberaad, het Korpsbeheerdersberaad, de Raad van Hoofdcommissarissen, de journalistiek, de wetenschappelijk hoek, het ministerie van Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De prijs bestaat uit een kunstwerk van de kunstenaar Jits Bakker. Tevens krijgen de drie betrokken regio's een certificaat en een geldbedrag van vijfduizend gulden.

De Politie Innovatieprijs is in 1994 in het leven geroepen door de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Met de prijs worden vernieuwende initiatieven die bijdragen aan kwaliteitsverbetering van de politie gestimuleerd. In totaal zijn dit jaar door 15 korpsen 39 projecten ingediend voor de Politie Innovatieprijs 1999. In 1998 ging de prijs naar de politieregio Haaglanden met het project Stappenplannen 'technische- en milieuhygiënische bewijsvergaring in milieuonderzoeken en technische bewijsvergaring en ondersteuning in verdovende middelen onderzoeken' van de politieregio Haaglanden. Tevens kreeg de politieregio Haaglanden een aanmoedigingsprijs Diversiteitsbeleid voor de projecten 'Roze in het blauw' en 'Onder Dienders'.

Nadere inlichtingen bij mw. A. Dijkstra, telefoon (070) 426 6049

16 dec 99 16:40

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie