Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rapport Rekenkamer over militaire samenwerking

Datum nieuwsfeit: 16-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht Algemene Rekenkamer

Internationale militaire samenwerking

16 december 1999

De minister van Defensie heeft geen inzicht in de meerwaarde van bestaande internationale samenwerkingsprojecten. Zo zijn de doelen van de projecten weinig concreet en is niet bekend of die doelen worden bereikt. Er is verder vaak te weinig informatie over de projecten om te kunnen sturen, toetsen en verantwoorden. Dat schrijft de Rekenkamer in haar rapport Internationale militaire samenwerking dat vandaag verschijnt. Zij beveelt de minister aan om voortaan via een projectmatige benadering de verbeteringen op het gebied van efficiency of effectiviteit van internationale samenwerkingsverbanden zichtbaar te maken. De minister onderschrijft de hoofdconclusie van de Rekenkamer.

De Rekenkamer onderzocht vier samenwerkingsprojecten van Nederlandse eenheden met Belgische, Britse en Duitse eenheden*.

In de loop van de samenwerking zijn voor alle onderzochte projecten positieve resultaten geboekt, zoals standaardisatie van procedures en gezamenlijk oefenen. Wel heeft de Rekenkamer een aantal factoren gesignaleerd die een belemmering kunnen vormen voor de operationale taakuitvoering. Verschillen in materieel zorgen er bijvoorbeeld voor dat Belgische helikopters niet in het samenwerkingsverband onder de Admiraal Benelux kunnen worden ingezet of zijn bij het Eerste Duits/Nederlandse Legerkorps van invloed op de logistieke samenwerking. Taalproblemen doen zich voor bij samenwerking met Duitsers en Franstalige Belgen. Bij drie van de vier onderzochte samenwerkingsprojecten is onduidelijk hoe de commandant invulling kan geven aan zijn integrale verantwoordelijkheid. Dit komt voort uit de erschillen in aansturing en bedrijfsvoering tussen Nederland enerzijds en België en Duitsland anderzijds. Voor de operationele taakuitvoering en het oefenen worden in het algemeen `lessons learned' bij gezamenlijk optreden van de vier samenwerkingsverbanden verzameld en toegepast. Niet in alle gevallen is deze informatie toegankelijk wegens het ontbreken van een database. Geen van de krijgsmachtdelen beschikte over beleid om het concept `lerende organisatie' vorm en inhoud te geven. Daarnaast ontbreekt het de minister aan volledige informatie over de samenwerkingsprojecten om te kunnen sturen, toetsen en verantwoorden.

De minister ziet in de projectmatige benadering die de Rekenkamer voorstelt een bruikbaar referentiemodel en neemt de meeste aanbevelingen over.

______________________________________________________________


* De onderzochte samenwerkingsverbanden zijn:
* samenwerking met de Belgische Zeemacht onder leiding van de Admiraal Benelux;

* samenwerking met de Britse mariniers in de UK/NL Landing Force;
* samenwerking met de Duitse landmacht in het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps;

* samenwerking met de Belgische luchtmacht in de Deployable Air Task Force.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie