Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prinses Margriet opent tentoonstelling Onder den Oranje Boom

Datum nieuwsfeit: 16-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst

Het Koninklijk Huis

Persberichten

16/12/99 Prinses Margriet opent tentoonstelling onder den oranje boom te Apeldoorn

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden verricht donderdag 16 december in Paleis het Loo Nationaal Museum in Apeldoorn de opening van de tentoonstelling Onder den Oranje Boom. De tentoonstelling, die in iets andere vorm eerder te zien was in de Duitse steden Krefeld en Oranienburg, geeft een overzicht van de Nederlandse kunst en cultuur aan Duitse vorstenhoven in de zeventiende en achttiende eeuw.

Het Huis Oranje-Nassau was in de zeventiende eeuw door talrijke huwelijken nauw verwant met Duitse vorstenhuizen. Zo zijn de vier dochters van Prins Frederik Hendrik en zijn echtgenote Prinses Amalia van Solms allen met Duitse vorsten getrouwd en verhuisd naar Brandenburg, Anhalt-Dessau, Nassau-Dietz en Palts-Simmern. Zij lieten daar elk een eigen slot bouwen: Oranienburg, Oranienbaum, Oranienstein en Oranienhof. Door hun huwelijk en nalatenschap hebben zij de Duitse vorstenhoven verrijkt met uitingen van Nederlandse kunst en architectuur.

Op de tentoonstelling zijn 400 stukken te zien, waaronder schilderijen, etsen, tekeningen, documenten, beeldhouwwerken en andere kunstvoorwerpen. Met name de schilderijen van Nederlandse en Vlaamse meesters als Peter Paul Rubens, Govert Flinck, Anthonie van Dyck en de gebroeders Honthorst geven een beeld van de kunstzin van de Duitse vorsten en de Nederlandse invloed op de hofcultuur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie