Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Terugdringen niet-gebruik van sociale voorzieningen

Datum nieuwsfeit: 16-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
 
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Directie Sociale Zaken Voorlichting, en Werkgelegenheid Bibliotheek en Documentatie

16 december 1999 Nr. 99/235

Terugdringen niet-gebruik van sociale voorzieningen: opsporen en actief benaderen

Het terugdringen van het niet-gebruik van sociale voorzieningen via een gerichte bestandskoppeling en cliëntbenadering kan een nuttig instrument zijn in het gemeentelijk armoedebeleid. Het effect is het grootst bij onbekende, eenvoudig aan te vragen gemeentelijke uitkeringen. Een grootschalige koppeling van bestanden zal niet of nauwelijks meer resultaat hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young naar de vraag of bestandsvergelijking een effectief en efficiënt middel is om niet-gebruik van inkomensafhankelijke regelingen, zoals huursubsidie, gemeentelijke (kwijtscheldings)regelingen, bijzondere bijstand, op te sporen. In het rapport zijn ook de uitkomsten van een ‘cliënttevredenheidsonderzoek’ van Regioplan opgenomen. Uit dat onderzoek blijkt dat de benaderde personen over het algemeen veel waardering hebben voor de actieve benadering door de gemeente. Een meerderheid van de ondervraagden geeft de voorkeur aan een schriftelijke benadering boven huisbezoek of telefoon. Echter, ouderen beoordelen huisbezoeken positief.

Verder blijkt dat de belangrijkste reden voor het niet indienen van een aanvraag is dat de persoon in kwestie niet in aanmerking denkt te komen voor de voorziening. Op de tweede plaats komt dat het invullen van aanvraagformulieren te moeilijk was.

Het onderzoek is uitgevoerd in drie pilot-gemeenten, te weten Alphen aan den Rijn, Den Haag en Groningen, waar gemeentelijke en landelijke bestanden (inkomensgegevens van de Belastingdienst) zijn gekoppeld, en is verricht in opdracht van de ministeries van VROM en SZW. Minister De Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het rapport mede namens staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aan de Tweede Kamer aangeboden.

Een belangrijke doelstelling van het kabinet is het terugdringen van het niet-gebruik van sociale voorzieningen. Daarvoor worden verschillende mogelijkheden onderzocht. Een daarvan is het koppelen van bestanden om op deze wijze de mogelijke rechthebbenden te kunnen opsporen en deze groep gericht te kunnen benaderen.

Het niet-gebruik van inkomensafhankelijke regelingen is moeilijk te meten. Schattingen van het niet-gebruik lopen dan ook sterk uiteen.

Het kabinet zal zich komende maanden gaan beraden op de resultaten van dit onderzoek. Hierbij worden ook de uitkomsten van de werkgroep Harmonisatie Inkomensafhankelijke Regelingen betrokken. Deze werkgroep onderzoekt thans de effecten van inkomensafhankelijke regelingen op de armoedeval.


----------------------------------------------------

De rapportages van de Cliënttevredenheidsonderzoeken Alphen aan den Rijn, Den Haag en Groningen zijn in de betreffende gemeenten bij de afdelingen voorlichting op te vragen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie