Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Rotterdam: Ing H.J. Zwart wint Meester Marreprijs

Datum nieuwsfeit: 16-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Ing H.J. Zwart wint Meester Marreprijs

Donderdag 16 december reikt burgemeester Opstelten de Meester Marreprijs uit aan de heer ing. H.J. Zwart, groenbeheerder bij de werf Kralingen-Crooswijk van de dienst Gemeentewerken. De Meester Marreprijs is in 1985 ingesteld om opstellers van gemeentelijke geschriften aan te moedigen tot 'sierlijk taalgebruik'. De prijs wordt om de vier jaar uitgereikt. De heer Zwart wordt de vierde houder van de bijbehorende wisselbeker.

December 1984 diende Minus Polak, toen raadslid voor de VVD, een 'mootsie' in waarmee de gemeenteraad van Rotterdam de opstellers van gemeentelijke geschriften wenste aan te moedigen tot 'sierlijk taalgebruik'. Daartoe moest een wisselprijs worden uitgeloofd voor 'de opsteller van dat gemeentelijk geschrift, hetwelk naar stijl en opbouw boven andere uitsteekt.' Dit werd de Meester Marreprijs, genoemd naar Meester Pieter Marre, de oudst bekende Rotterdamse onderwijzer. De bijbehorende wisselbeker draagt de inscriptie: 'met de taal hebben wij heel wat te stellen'. Op 28 november 1985 kreeg Polak als eerste de wisselbeker overhandigd. In 1990 werd de prijs uitgereikt aan de heer drs. G.C.J.M. Roovers van de Bestuursdienst, in 1995 aan mevrouw drs. I.J. den Nieuwenboer-Oet van de Stedelijke Adviescommissie Ouderenbeleid.

De heer ing. H.J. Zwart krijgt de prijs voor de kwaliteit van twee notities en een verslag van een vergadering.
In de jury zaten: de heer C.B. Schoemakers (oud-directeur van Donner Boeken B.V.), de heer K. Kegel ( journalist van het Rotterdams Dagblad) en mevrouw den Nieuwenboer-Oet (huidige houder van de Meester Marreprijs). Bij de beoordeling van de inzendingen voor de Meester Marreprijs heeft de jury de criteria gebruikt die komen uit het Raadsbesluit over de instelling van de prijs. Dit zijn: 'sierlijk taalgebruik' en het stuk moet 'naar stijl en opbouw boven andere uitsteken'. Daarnaast beoordeelde de jury de ingezonden teksten op de aspecten: 'begrijpelijkheid voor de gemiddelde Rotterdammer, zorgvuldig taalgebruik, grootst mogelijke eenvoud, overtuigend taalgebruik, heldere opbouw, geen overtollige informatie en woord na woord gewogen'. Volgens de jury is de inzending van de heer Zwart de enige die 'niet alleen aan al deze criteria voldoet, maar die zich bovendien onderscheidt door een wendbaar en sprankelend taalgebruik. De geschriften van de heer Zwart zijn wars van overtollige informatie, helder, sierlijk en tegelijk overtuigend.' Zoals een van de juryleden het uitdrukte: 'Hij maakt van notulen een brief en van een verslag een beschouwing met praktische tips'. Kortom, een onbetwiste winnaar. De dienst Gemeentewerken mag zich gelukkig prijzen met zo'n medewerker.'

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie