Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maastricht: project allochtone peuters naar speelzalen

Datum nieuwsfeit: 16-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Maastricht

112 Project allochtone peuters naar peuterspeelzalen wordt uitgebreid

16 december 1999

Stichting Trajekt wil samen met STEPS (Stedelijke Peuterspeelzalen Stichting) de komende twee jaar 50 allochtone peuters meer naar peuterspeelzalen leiden. Het bestaande project 'samen spelen' uit het onderwijsprioriteitenbeleid wordt hiervoor uitgebreid. De gemeente stelt hiervoor fl 165.000,- beschikbaar uit geld vanuit het Grote- Stedenbeleid.

Vanaf 1998 zijn in Maastricht- West 2 buurtmoeders actief. Deze Marokkaanse en Turkse buurtmoeders leggen huisbezoeken af en motiveren allochtone ouders hun kinderen de peuterspeelzaal te laten bezoeken. Dit doen zij door middel van spel met de kinderen en voorlichting aan ouders. Het samen spelen op de peuterspeelzaal is gunstig voor de (taal)ontwikkeling van het kind. Ervaringsgegevens tonen namelijk aan dat allochtone kinderen die geen peuterspeelzaal bezoeken met een grotere taalachterstand het onderwijs instappen. Hierdoor kan achterstand in onderwijsontwikkeling ontstaan.
Het uitbreidingsvoorstel bestaat uit het aanstellen van een derde buurtmoeder in Maastricht-Oost en uitbreiding van het aantal uren van de twee huidige buurtmoeders. Daarnaast krijgen een aantal peuterspeelzalen de beschikking over aangepaste taal-en spelprogramma's en wordt de deskundigheid van leidsters bevorderd op het vlak van intercultureel werken. Ook worden ervaringen uitgewisseld tussen peuterspeelzalen en basisscholen. Al deze activiteiten te samen moeten de startcondities verbeteren van allochtone peuters bij binnenkomst in het basisonderwijs.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie