Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vermogenstekorten Ziekenfondswet en AWBZ in 2000 weggewerkt

Datum nieuwsfeit: 16-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ziekenfondsraad

nr. 99/09

16 december 1999

Vermogenstekorten in kassen Ziekenfondswet en AWBZ volgend jaar grotendeels weggewerkt

De jarenlange tekorten in de kassen Ziekenfondswet (ZFW) en AWBZ zijn volgend jaar bijna volledig ingelopen. Dit stelt het College voor zorgverzekeringen in zijn decemberraming ZFW en AWBZ, waarin hij rapporteert over de kosten en financiering van de Ziekenfondswet en de AWBZ in 1999 en 2000. De trend van alsmaar oplopende tekorten in de fondsen van het College is vanaf dit jaar gekeerd. Bedroeg het gezamenlijke tekort van ZFW en AWBZ in 1998 nog f 5 miljard, dit jaar loopt dat terug tot 2,8 miljard. Vanaf volgend jaar verwacht het College een positief resultaat van 0,3 miljard. Daarbij heeft de kas van de ZFW inmiddels een overschot van 0,5 miljard opgebouwd en kampt die van de AWBZ nog met een tekort van 0,2 miljard.

Het College concludeert dat de extra verhoging van de premie ZFW en AWBZ in 1999 en ook voor 2000, tot dit positieve resultaat leidt. Dit betekent dat het merendeel van deze verbetering van 5 miljard door de premiebetalers ZFW en AWBZ wordt opgebracht. Uiteindelijk wordt hiermee wel een evenwicht bereikt tussen de alsmaar stijgende zorguitgaven en de financiering ervan. Het College is dan ook verheugd dat afgegeven signalen over oplopende vermogenstekorten in voorgaande jaren zijn opgepakt door de betrokken bewindslieden.

Het College voorziet voor het jaar 2000 een uitgavenstijging in de ZFW van 5,6% namelijk van ruim 27 miljard in 1999 naar een bedrag van bijna 28,6 miljard in 2000. Deze stijging wordt voor ongeveer de helft verklaard door een stijging van de lonen en prijzen, voor het overige deel verwacht het College dat het vooral een stijging van het gebruik van zorg betreft.

Voor de AWBZ verwacht het College in 2000 een reële uitgavenstijging van 4,7. Hiermee komt de AWBZ op een bedrag van 31,2 miljard. Deze stijging wordt in gelijke mate veroorzaakt door een loon -en prijsstijging en door een stijging van het zorgvolume. De zorg, gefinancierd uit de AWBZ, krijgt nog in het huidige en het volgende jaar een stevige injectie om de wachtlijsten weg te werken.

Deze prognose van de uitgaven in de zorg voor 2000 ligt voor de AWBZ in lijn met de verwachtingen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; met de uitgaven ZFW verwacht het College hoger uit te komen dan het ministerie.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie