Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Coalitie juicht Kamer-uitspraak tegen kindsoldaten toe

Datum nieuwsfeit: 17-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Coalitie juicht Kamer-uitspraak tegen kindsoldaten toe

Datum uitgave: 17-12-1999

Kabinet kan Kamer en publieksenquête onmogelijk negeren

De Nederlandse Coalitie tegen het gebruik van kindsoldaten is verheugd over de aanname van de motie-Zijlstra/Van t Riet door de Tweede Kamer.

De motie dringt er bij de regering op aan de leeftijdgrens voor recrutering te verhogen naar achttien jaar. De Kamermeerderheid voor dit standpunt sluit aan bij de resultaten van een onlangs gehouden publieksenquête, waarin 89% zich uitsprak tegen recrutering onder de achttien jaar. Het kabinet kan deze uitspraak van de volksvertegenwoordiging en de publieke opinie onmogelijk naast zich neer leggen, aldus Coalitie-voorzitter Van der Boom. Nog voor het eind van het Kerstreces gaat in Genève een nieuwe onderhandelingsronde van start over een wereldwijd protocol tegen de inzet van kindsoldaten.

Met volmondige steun voor de 18-jaars grens is Nederland een geloofwaardige pleitbezorger voor de bestrijding van het fenomeen kindsoldaten, aldus Van der Boom.

De onderhandelingen in Genève, die op 10 januari 2000 worden hervat, hebben tot inzet een optioneel protocol bij het Verdrag voor de Rechten van het Kind op te stellen dat voorziet in een minimumleeftijd van achttien jaar voor rekrutering en actieve militaire dienst. De huidige leeftijdsgrens in het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind ligt op vijftien. Tot op heden verleende de Nederlandse regering geen steun aan de 18-jaars grens, vanwege verwachte wervingsproblemen voor de Nederlandse krijgsmacht. De motie-Zijlstra/Van t Riet opent echter nadrukkelijk de weg voor defensie-gerelateerde opleidingstrajecten voor jongeren onder de 18 in Nederland. In een vandaag verzonden brief aan de minister-president dringt de Coalitie er bij het kabinet op aan de wens van de kamermeerderheid te respecteren en ook in de nieuwe onderhandelingsronde in Genève de 18-jaars grens voor recrutering te steunen.

De Nederlandse Coalitie tegen het gebruik van kindsoldaten, waarin onder meer het Nederlandse Rode Kruis, UNICEF Nederland, Watoto wa Amani, Pax Christi, Amnesty International, DCI-Nederland en Refugiado zitting hebben, maakt deel uit van een internationale coalitie die zich ten doel stelt brede steun te verwerven voor het voorkomen van de rekrutering van kinderen in de krijgsmacht en het bevorderen van demobilisatie en rehabilitatie van kindsoldaten. Naar schatting zijn er wereldwijd meer dan 300.000 kindsoldaten.

Voor meer informatie:

UNICEF Nederland Maarten Bijl: 070-3339336 / 06-51282198

Nederlandse Rode Kruis Evert de Groot: 070-4455716

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie