Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieuorganisaties blij met schrappen vliegveld Noordzee

Datum nieuwsfeit: 17-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gezamenlijk persbericht van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Milieufederatie Noord-Holland en Platform Leefmilieu Regio Schiphol

Milieu- en bewonersorganisaties tevreden over schrappen Noordzee
Binnen milieugrenzen niet meer dan een á twee procent groei mogelijk

Amsterdam, 17 december 1999, 19.00 uur – De milieu- en bewonersorganisaties zijn van mening dat de groeiruimte voor Schiphol uiterst beperkt is. Minister Netelenbos meent dat binnen de huidige milieugrenzen de komende jaren een groei mogelijk is tot vijfenhalf procent. Dat is nog meer dan de groei van dit jaar, die drie procent bedraagt. Gezien de huidige ontwikkelingen in de techniek is binnen milieugrenzen niet meer dan een á twee procent groei mogelijk, concluderen de milieu- en bewonersorganisaties.

Het kabinet zegt dat de nieuwe milieunormen gelijkwaardig worden aan de huidige. Dat betekent: niet meer luchtvervuiling, uitstoot van het broeikasgas CO2 en neerstortgevaar dan in 1990, en minder lawaai dan in 1990. In 1990 vonden er 207.000 starts en landingen plaats op Schiphol. Inmiddels zijn dat er al 400.000. De groeiruimte voor Schiphol is dus uiterst beperkt. De milieunormen stelsels zoals in het stuk beschreven staan zijn niet handhaafbaar en niet gelijkwaardig aan de huidige. Ze zullen opnieuw ontworpen moeten worden.

De milieu- en bewonersorganisaties zijn zeer bezorgd over de uitspraken van Minister Netelenbos dat Nederland met zijn milieunormen internationaal in de pas wil gaan lopen. De huidige Nederlandse normen mogen niet verwateren, met internationale regels als excuus.

Noordzee
Een eiland in de Noordzee is feitelijk geschrapt. De milieu- en bewonersorganisaties zijn blij met dit resultaat. Zij hebben zich altijd verzet tegen een vliegveld in zee. Kust en duinen blijven behouden.

###

Voor meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie 020 – 5507 333 of 06-21298852

Persvoorlichting Stichting Natuur en Milieu 030 – 2331328

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie