Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Handtekeningenactie voor Congolese asielzoeker in Ermelo

Datum nieuwsfeit: 17-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VluchtelingenWerk - de organisatie die zich inzet voor vluchtelingen en asielzoekers in Nederland

Handtekeningenactie voor Congolees

27 december 1999

Uit het nieuws

Ermelo

De Congolees Sebastiaan Makiadi zit al bijna zes jaar in onzekerheid over de vraag of hij in Nederland mag blijven of niet. Hij woont samen met veertien volwassen asielzoekers in noodwoningen in Ermelo. Zijn begeleidster van VluchtelingenWerk Ermelo, Ina Zuidam, trok zich zijn lot aan en startte een handtekeningenactie. VluchtelingenWerk Ermelo steunt deze spontane actie, maar probeert tevens het lot van de hele groep onder de aandacht te brengen.

Achterstanden

Sebastiaan kwam in 1994 naar Nederland. In dat jaar dienden ruim vijftigduizend mensen een asielverzoek in. De overheid kon die hoeveelheid niet verwerken. Er ontstonden grote achterstanden. Ook de opvangcapaciteit was niet toereikend. Daarom werd Sebastiaan, samen met de andere bewoners, in noodwoningen ondergebracht. 'Containers' noemt Ina Zuidam ze. De meeste bewoners hebben nog steeds geen uitsluitsel of ze in Nederland mogen blijven.

Driejarenregeling

VluchtelingenWerk doet voor deze groep een beroep op de driejarenregeling. Die houdt in dat mensen die al langer dan drie jaar op een beslissing wachten, een verblijfsvergunning krijgen. De regeling is echter veel ingewikkelder dan zo op het eerste gezicht lijkt. Er bestaan namelijk twee procedures. Eerst beoordeelt Justitie de asielaanvraag, waartegen mensen bezwaar kunnen maken. Daarna kan de asielzoeker de rechtbank om een oordeel vragen. Beide procedures kunnen drie jaar duren. Drie jaar in Nederland staat dus niet gelijk aan drie jaar wachten. Sebastiaan is inmiddels uitgeprocedeerd. Maar het ministerie van Justitie durfde het lange tijd niet aan mensen daadwerkelijk terug te sturen naar de Democratische Republiek Congo.

Wal en schip

'Dit is echt een groep die tussen wal en schip terecht is gekomen.' zegt de coördinator Dooyewaard van VluchtelingenWerk Ermelo. De stichting heeft een brief geschreven aan staatssecretaris Cohen om aandacht te vragen voor de wachtende asielzoekers. De ingezamelde handtekeningen voor Sebastiaan Makiadi worden eveneens aan de staatssecretaris aangeboden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie