Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Computermodel simuleert snelle vervorming

Datum nieuwsfeit: 17-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

17 december 1999
Promotie

Computermodel simuleert snelle vervorming

Wat gebeurt er precies in een pantserplaat als een kogel zich daar doorheen boort? Of, minder gewelddadig, met een metalen plaat waarin onder spanning een scheur ontstaat of waarin een gat wordt geponst. De vervormingen die daarbij optreden, gaan zo snel dat ze met het oog zeker niet te volgen zijn. Ook met verfijnde apparatuur, zoals snelle camera's, blijft het moeilijk om metingen te verrichten aan dergelijke processen. Macroscopisch is er wel wat te zien, maar microscopisch niet en de echte snelle processen waarop Arjen Roos zich in zijn proefschrift richt, blijven zich aan de waarneming onttrekken. Toch heeft de industrie behoefte aan exacte informatie over dergelijke processen. Op dit moment worden veronderstellingen over wat er gebeurt op microscopische schaal vaak gebaseerd op het macroscopisch materiaalgedrag. Roos stelt in zijn proefschrift een omgekeerde aanpak voor. Eerst simuleert hij op de computer vervormingen op microscopische schaal. Vervolgens controleert hij de realiteitswaarde van die simulaties door na te gaan hoe zo'n vervorming macroscopisch zou uitpakken. In plaats van groot naar klein, werkt hij dus van klein naar groot. Bij de controle op realiteitswaarde speelt de warmte die vrijkomt bij de vervormingen een grote rol. Roos gebruikt bij zijn berekeningen een methode die uitgaat van een bepaald defect in het materiaal, de dislokatie. Zo'n dislokatie beschouwt Roos als de 'singulier pakezel' van de mechanische belasting. Uit de berekeningen bleek dat de temperatuurstijging tengevolge van bewegende dislokaties ten hoogste enkele tientallen graden kan bedragen. In werkelijkheid kan de temperatuur echter zo hoog stijgen dat het metaal smelt. Roos toont in het proefschrift aan dat een temperatuurstijging in de orde van duizend graden inderdaad mogelijk is als snel bewegende scheuren worden meegenomen in de beschouwing.

Roos (Hoogezand, 1971) studeerde technische natuurkunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek in de onderzoeksgroep Materiaalkunde van het Laboratorium voor Technische fysica van de RUG. Zijn onderzoek maakte deel uit van het IOP-Metalen, gefinancierd door het ministerie van economische zaken en de universiteiten.

Datum en tijd

vrijdag 17 december 1999, 16.00 uur

Promovendus

A. Roos, tel. (050)363 48 21, fax (050)363 48 81 (werk)

Proefschrift

Fast-moving dislocations in high strain rate deformation

Promotores

prof.dr. J. Th. M. de Hosson, prof.dr.ir. E. van der Giessen

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie