Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Milieuvriendelijker manier productie waterstof

Datum nieuwsfeit: 17-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

WETENSCHAPSAGENDA 99/15 8-12-1999

Deze wetenschapsagenda is een periodieke uitgave van de Universiteit Twente. Zij verschijnt ± 20 maal per jaar in een oplage van 500 stuks. Bel of mail ons voor nadere informatie of een gratis abonnement.

Dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen, Postbus 217, 7500 AE Enschede, telefoon (053) 489 4244, E-mail: (b.meijering@veb.utwente.nl) Laatste nieuws op Internet: URL: www.utwente.nl/nieuwsProefschriften ook on-line beschikbaar
Een groot aantal proefschriften zijn direct opvraagbaar via de website van de Universiteitsbibliotheek. De documenten zijn in het kader van het webdocproject per faculteit /instituut integraal opgeslagen in pdf formaat.

Samenvattingen promoties

Een milieuvriendelijker manier om waterstof te produceren

17 december 1999

promotie ir. A. (Arian) Nijmeijer, faculteit Chemische Technologie, Waterstof-selectieve silica membranen voor membraan stoom-reformering

Waterstof is een belangrijke grondstof voor bijvoorbeeld de productie van elektriciteit. In de toekomst zal de rol van waterstof alleen maar toenemen, onder andere door de brandstofcel auto. De klassieke manier om waterstof te maken is door de reactie van methaan en water bij een temperatuur van 1000° C. Arian Nijmeijer heeft gewerkt aan een membraanreactor, waardoor de waterstof er al bij een temperatuur van 600° C kan worden uitgehaald.Zon reactor geeft niet alleen een groot milieuvoordeel, maar is ook kostenbesparend.

Omdat de gangbare, plastic membranen niet kunnen niet worden gebruikt bij hoge temperatuur, heeft de promovendus gekeken naar keramische membranen. Deze bestaan uit drie lagen. Het probleem was, dat er bij deze reactie stoom aanwezig is en dat de tussenlaag kapot ging onder stoom. Nijmeijer heeft nu een op fosfaatverbindingen gebaseerde laag gemaakt, die wel tegen stoom kan. Hierop is ook patent verkregen. "We zijn nu zover dat we de scheidende toplaag kunnen ontwikkelen. De reactor is dus nog niet klaar, maar er zijn aanwijzingen dat het op redelijk korte termijn moet lukken." Het is de bedoeling dat een volgende AIO het project gaat afronden. De heer Nijmeijer blijft daarbij betrokken, want hij gaat binnen de vakgroep Anorganische Materiaalkunde een cluster opzetten, dat zich voornamelijk gaat bezighouden met keramische membranen.

Het onderzoek maakte deel uit van een groot Europees project. "Aan het begin riep iedereen dat het nooit zou lukken. Halverwege dreigde het project zelfs stopgezet te worden. Drie maanden later hadden we gelukkig dat patent." Het nieuwe membraan is ook een doorbraak voor de voedings- en geneesmiddelenindustrie. Daar gooit men nu de plastic membranen na gebruik weg, omdat ze niet kunnen worden gesteriliseerd onder hoge temperaturen. Keramische membranen kan men daarentegen gewoon schoonmaken.

promotor prof. dr. ir. H. Verweij
informatie drs. B. Meijering, tel (053) 489 4385 e-mail (b.meijering@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999
Laatst gewijzigd op 13-12-99.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie