Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Recordoogst aardappelen en uien

Datum nieuwsfeit: 17-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS


CBS:Recordoogst aardappelen en uien

De oogst van aardappelen komt in 1999 uit op de recordhoogte van ruim 8,2 miljard kilo. De oogst van consumptie- en pootaardappelen is met 47 duizend kg per ha nog nooit zo hoog geweest. Ook de totale oogst van uien bereikt een recordhoogte aldus het CBS. De geteelde oppervlakte van zaaiuien is in tien jaar tijd met 65 procent gegroeid.

Goed aardappeljaar
Akkerbouwers hebben in 1999 ruim 50 procent meer aardappelen geoogst dan vorig jaar. In 1998 ging echter eenderde van de beteelde oppervlakte verloren wegens wateroverlast. Vooral de teelt op kleigrond werd vorig jaar aangetast. In 1999 zijn de omstandigheden tijdens de groei kennelijk goed geweest. De oogst van consumptie- en pootaardappelen op klei is volgens het CBS met ruim 80 procent gestegen.

Steeds meer uien
De totale oogst van zaaiuien bedraagt in 1999 meer dan 750 miljoen kilo. Dit is 16 procent meer dan de recordhoeveelheid die in 1998 is geoogst. De oorzaak hiervan is een forse uitbreiding van de geteelde oppervlakte. De gemiddelde opbrengst is met 14 procent gedaald.

Meer suikerbieten
Ook de oogst van suikerbieten is in 1999 gestegen. De totale oogst komt 33 procent hoger uit dan vorig jaar. De gemiddelde opbrengst per hectare is met 22 procent gestegen.
De totale graanoogst is in 1999 bijna 7 procent kleiner dan vorig jaar. Dit komt doordat er flink minder graan is ingezaaid. De opbrengst per hectare ligt wel hoger dan vorig jaar.

Technische toelichting
De oogstraming aardappelen is samengesteld op basis van een steekproefonderzoek onder akkerbouwers. Met de opbrengst wordt de bruto productie bedoeld (dus niet de handelsproductie), met inbegrip van uitval.
Provinciale uitkomsten zijn eveneens beschikbaar.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie