Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RUG: Brengt New Age nieuws onder de zon?

Datum nieuwsfeit: 18-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

18 december 1999
Adams Appel TV Noord en TV Drenthe:

Brengt New Age nieuws onder de zon?

'Nee, de naam New Age heeft niets te maken met het naderende nieuwe millennium, want de term werd in de vorige eeuw ook al gebruikt', vertelt prof.dr. Jan Bremmer. Bremmer is hoogleraar Algemene godsdienstgeschiedenis en vergelijkende godsdienstwetenschap aan de RUG. Zelf van huis uit gereformeerd, raakte hij enkele jaren geleden geïntrigeerd door het fenomeen New Age. Een godsdienst kan je het niet noemen; al is de beweging wijdverbreid, theoretisch gaat het niet zo diep. New Age-denkbeelden zijn gebouwd van het wrakhout van de 19e eeuw waarin bijvoorbeeld spiritisme, mesmerisme en de matriarchale heksencultus populair waren. New Age is een verzamelnaam uit de VS van cultuur-elementen die eind jaren '70 opbloeiden na de ineenstorting van de Vietnambeweging. Het land van 'The sky is the limit' was een goede voedingsbodem voor denkbeelden als 'wij mensheid zijn (jijzelf bent) het centrum van het heelal en er is een voortdurende groei mogelijk'. Een toevluchtsoord voor de ontmoedigden die zich in de moderne maatschappij een misbaar radertje weten in een onpersoonlijke wereld zonder vastigheden. Al zet New Age zich af tegen het christendom met zijn dogmatiek, toch herbergt zij vele christelijke dan wel religieuze elementen. Niet voor niets communiceert menig medium met boodschappers met namen als Gabriël of Seth. Met het uitgangspunt 'alles hangt met alles samen' zetten New Agers zich bovendien af tegen de wetenschap, die immers de werkelijkheid in deeltjes uit elkaar trekt teneinde de waarheid te ontrafelen. Aan de waarheden van New Age hebben skeptische wetenschappers dan ook hun handen vol.

Datum en tijd

TV Noord: zaterdag 18 december 1999 om ca. 18.40 uur, met herhalingen ieder uur vanaf ca. 20.25 uur; TV Drenthe: zaterdag 18 en zondag 19 december 1999 om 18.30 uur

Onderwerp

Welke plaats neemt New Age in in de godsdienstgeschiedenis?

M.m.v.

Prof. Dr. Jan Bremmer, RUG ; Crystal- en reikimaster Rita ter Wiel, Slochteren (onder voorbehoud)

Productie

Meinoud Sportel en Hendrik-Jan van Telgen

Presentatie

Frank den Hollander

Foto

Een 'still'is te vinden op de website van de RUG: http//www.rug.nl/cis/journ/tv/tv.htm

Informatie

Fenneke Colstee, tel. (050)363 52 36

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie