Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Kerststallen en Kerstkaarten in Eersel

Datum nieuwsfeit: 19-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Streekmuseum De Acht Zaligheden, Eersel

Tentoonstelling

Kerststallen en Kerstkaarten van
Nel Ninteman-Camps

19 december t/m 7 januari 2000

Geboeid door een prachtige muurschildering in Assisië, nu twintig jaar geleden, besloot Nel Ninteman-Camps religieuze kerstafbeeldingen te gaan verzamelen.
Inmiddels omvat haar verzameling meer dan 14.000 exemplaren. Ze maakt onderscheid tussen wat ze noemt ‘kerstkaarten', (kaarten ontworpen voor kerstmis) en reproducties van kunstwerken.
In de jaren vijftig werden kerstkaarten op de markt gebracht door missiecongregaties. De kaarten werden ontworpen door tekenleraren van het Middelbaar Onderwijs.
Wat haar bijzonder boeit is hoe het kerstgebeuren wordt geplaatst in de eigen belevingswereld.
Wie met Nel Ninteman in contact komt, komt onder de indruk van haar manier van verzamelen en registreren. Alles is keurig in rubrieken ingedeeld en in vele albums terug te vinden. Haar verzameling is werkelijk uniek te noemen. BR>Tien jaar later is zij ook kerstgroepen gaan verzamelen. Ook het aantal kerstgroepen uit de hele wereld groeid nog steeds. Via mevrouw Ninteman is het museum in contact gekomen met de familie Weterings-Ritzen uit Eindhoven die een prachtige kerstgroep in bezit heeft. Deze kerstgroep is vervaardigd door de naaldkunstenares Bram Cox in opdracht van de pastoor van de Judas Taddeuskerk in Eindhoven. Tot de afbraak van deze kerk in 1998 heeft deze kerstgroep in de kersttijd ook steeds het kerstverhaal op een bijzondere manier verteld.

© Streekmuseum De Acht Zaligheden

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie