Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling in Acht Zaligheden Eersel met kaarten Kempen

Datum nieuwsfeit: 19-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Streekmuseum De Acht Zaligheden, Eersel

Tentoonstelling

100 jaar Kempen in Ansichtkaarten van
Frans Huijbregts

19 december t/m 15 maart 2000

Frans Huijbregts is na zijn actieve loopbaan als directeur van drukkerij De Kempen begonnen met het verzamelen van ansichtkaarten. Zijn verzamelgebied valt samen met het verschijningsgebied van weekbladen van de Kempenpers.
Via beurzen, markten en met behulp van vrienden en kennissen bouwde hij een collectie van duizenden kaarten op.
Regelmatig is er in de verschillende uitgaven van de Kroniek van de Kempen aandacht besteed aan de veranderingen die in de Kempen hebben plaats gevonden.
Op de tentoonstelling die i.v.m. het millennium wordt gehouden zijn zo'n 500 kaarten tentoongesteld.
De periodes zijn ingedeeld voor telkens 10 jaar.

1900-1910
Zandwegen, een koe of os voor de kar, schapen grazen in de straat, klederdrachten, tramlijnen, enige fietsen, koetsen, spaarzame verlichting alleen in de grotere plaatsen, onverharde marktpleinen.

1910-1920
Mobilisatie wereldoorlog 1 1914-1918, er verschijnen elektriciteitspalen, wegen worden verhard, opkomst van pensionaten, de sigarenindustrie groeit, het St. Jacobusgesticht wordt gebouwd, verbetering van landbouwgrond met kunstmest.

1920-1930
De oude kerken van Veldhoven, Bladel, Lage-Mierde en Netersel zijn nog in gebruik, diverse dorpen worden door herindeling samengevoegd zoals Eersel Duizel en Steensel Veldhoven Meerveldhoven Zeelst en Oerle Valkenswaard Dommelen en Borkel en Schaft.

1930-1940
Steeds meer wegen en pleinen worden verhard, meer straatverlichting, inrichten en openen van kampen voor de werkverschaffing, veel windmolens zijn nog in gebruik, de eerste auto's komen in beeld, in diverse plaatsen zijn coöp. zuivelfabrieken.

1940-1950
Meer en grotere winkels, meer personen- en vrachtauto's, restaurants en hotels, openbaar vervoer, de tram is weg, de melkventer verschijnt in de straat evenals benzinepompen, de fiets wordt algemener, transport ook via het kanaal, terrasjes op de marktpleinen, de tweede wereldoorlog met vernielde huizen, kerken en bruggen.

1950-1960
Wederopbouw, veel nieuwe woonwijken en scholen, steeds meer auto's op straat, geregelde busdiensten, militaire begraafplaatsen, de verharding van de wegen wordt verbeterd, straatverlichting is algemeen, er komt meer en andere industrie, in elke plaats is een boerenleenbank gevestigd, er komen campings.

1960-1970
De eerste kleurenansichten zijn er, de op- en ondergang van de kruidendokter, Chinese restaurants verschijnen, industrieterreinen breiden uit, de Kuil moet wijken voor huizen, aanleg snelwegen en viaducten, nieuwbouw van scholen, kerken en bejaardenhuizen, oude boerderijen worden villa's of campings, wegen worden breder er komen fietspaden.

1970-1980
Zwart-wit ansichtkaarten zijn geheel uit de mode, uitgaan en recreatie wordt steeds belangrijker, straten en dorpspleinen worden verfraaid met sierbestrating, kunstwerken, aparte verlichting en beplanting,

1980-1990
Werk en werkgelegenheid neemt steeds toe, nieuwbouwwijken vliegen uit de grond, grootschalige veehouderij neemt toe, melk wordt opgehaald in tankauto's, de campings worden groter en luxer.

1990-2000
De welvaart van deze tijd is af te lezen aan de ansichtkaarten, naast het drukke werk zijn uit-eten-gaan, vakantie en recreëren zeer belangrijk geworden, de 2e gemeentelijke herindeling van deze eeuw slaat nadrukkelijk toe, het aantal gemeenten is gehalveerd, meer en grotere industrieën, markten en pleinen vol auto's.

© Streekmuseum De Acht Zaligheden

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie