Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Taak energiebesparingsteam Enschede zit erop

Datum nieuwsfeit: 20-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

TAAK E-TEAM ZIT EROP

Gezin bespaart gemiddeld fl. 235,- per jaar

Enschede, 20 december 1999

De gemeente Enschede en de Elektriciteitsmaatschappij EDON hebben besloten om met ingang van 1 januari definitief te stoppen met het Energiebesparingsteam (E-team) project. De taak van het E-team in zijn huidige vorm zit erop. Beide organisaties zijn zich evenwel bewust van de noodzaak van blijvende voorlichting. In vervolg op het E-team gaan twee nieuwe projecten van start: het project "Energie op afbesparing van EDON, en het Ecoteam-project van de gemeente Enschede.

Het E-team heeft gewerkt. Gedurende meer dan acht jaar heeft een groep van 6 enthousiaste medewerkers de bewoners van Enschede (vooral mensen met een klein inkomen) bediend van advies en hulp bij het toepassen van eenvoudige woningaanpassingen om zo de energielasten te verlagen. Het E-team heeft in die periode ruim 7300 klanten thuis bezocht. In tweederde van de gevallen betrof het mensen met een inkomen op of rond het bijstandsniveau. Bij ruim 5000 huishoudens zijn ook technische maatregelen uitgevoerd.

Uit onderzoek bij een kleine 1000 huishoudens is gebleken dat door de activiteiten van het E-team het gas- en elektriciteitsverbruik aanzienlijk is gedaald, hetgeen leidde tot een besparing van ca. fl
235,- per gezin per jaar. Doelstelling 1 van het project: "meer besteedbaar inkomen voor de minima" bleek hiermee gehaald. Hetzelfde kan gezegd worden van de tweede doelstelling: "minder uitstoot van schadelijke stoffen". Onderzoek heeft aangetoond dat er over de gehele periode gesproken mag worden van een reductie van 16.830 ton CO2 uitstoot.
Een andere doelstelling van het E-team project: "werkgelegenheid voor een aantal langdurig werklozen" werd gerealiseerd voor drie van de zes medewerkers. Hun baan werd gefinancierd op grond van de WIW. Conclusie: de activiteiten van het E-team hebben de verwachtingen ruimschoots beantwoord. Tegelijkertijd moeten we constateren dat de formule na acht jaar in zijn huidige vorm min of meer is uitgewerkt.

Ecoteams
De taken van het E-team zullen grotendeels worden overgenomen door een tweetal nieuwe projecten. Enerzijds start EDON niet alleen in Enschede, maar in zijn totale werkgebied, met het project "Energie op afbesparing". Vanuit dit project zal men energiebesparende adviezen geven aan particulieren.
Speciaal voor alle inwoners van Enschede worden door de Bouw- en Milieudienst Ecoteams opgericht. Deze Ecoteams zullen zich richten op gedragsveranderingen met betrekking tot energiegebruik.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie