Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste Kamer akkoord met wijziging uitvoering WVG

Datum nieuwsfeit: 20-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Directie Sociale Zaken Voorlichting, en Werkgelegenheid Bibliotheek en Documentatie

20 december 1999 Nr. 99/239

Eerste Kamer akkoord met wijziging uitvoering WVG

De gemeenten zijn met ingang van april volgend jaar verantwoordelijk voor alle woningaanpassingen voor gehandicapten en ouderen. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wijziging die hiervoor nodig is van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) van minister De Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Momenteel voeren gemeenten op grond van de Wvg woningaanpassingen uit tot een bedrag van 45.000 gulden. Duurdere woningaanpassingen vallen nu nog onder de verantwoordelijkheid van het College voor Zorgvoorzieningen, voorheen de Ziekenfondsraad.

De uitbreiding van de gemeentelijke verantwoordelijkheid heeft als voordeel dat alle aanpassingen worden uitgevoerd door één instantie. Gemeenten hebben inmiddels de nodige ervaring opgedaan. Wel moet de gemeenten zich straks bij woningaanpassingen boven de 45.000 gulden laten adviseren door een Regionaal Indicatie Orgaan (RIO).

Een tweede wijziging waarmee de Eerste Kamer heeft ingestemd heeft betrekking op cliëntenparticipatie. Het gemeentebestuur moet voortaan in een verordening aangeven op welke manier gehandicapten worden betrokken bij de uitvoering van de Wvg.

De wijziging van de Wvg is een gevolg van de tweede evaluatie van deze wet die op 1 april 1994 in werking trad. Op grond van de Wvg hebben gemeenten de plicht te zorgen voor woonvoorzieningen, vervoer en rolstoelen zodat gehandicapten beter deel kunnen nemen aan maatschappelijke activiteiten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie