Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bloemen Bureau: Grote kerstvraag voor snijbloemen

Datum nieuwsfeit: 20-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bloemen Bureau Holland

Grote Kerstvraag voor Snijbloemen
20 december 1999

De gemiddelde prijzen voor snijbloemen zijn een week voor Kerst enorm gestegen. Precies een week voor Kerst nam de vraag naar typische kerstbloemen toe, maar ook andere snijbloemen profiteren van de groeiende vraag.

Typische kerstbloemen zijn tulpen en snijamaryllissen. Beide noteerden dan ook een gemiddelde prijsverhoging van een stuiver tot een dubbeltje. Maar ook de grootbloemige en trosrozen leverden aanzienlijk meer op dan de vorige week. Als de vraag naar kerstproducten groot is en de prijzen stijgen liften ook andere bloemen als bijvoorbeeld lelies mee. Voor een aantal leliecultivars werd zelfs één tot twee gulden meer betaald. Bloemenveiling Holland zag de sterke toename in vraag vooral in deze week, in Aalsmeer liep het vorige week al storm. De prijzen voor typische kerstplanten zijn al eerder in de maand december gestegen. Het is gewoon dat de kerstverkoop van planten voor ligt op die van de snijbloemen.


1999 een tegenvaller
20 december 1999

De inkomens in de land- en tuinbouw zijn dit jaar laag. Voor de meeste bedrijven dalen de inkomens sterk en liggen duidelijk lager dan in voorgaande jaren. Dit geldt vooral voor de akkerbouw-, glastuinbouw-, melkvee- en pluimveebedrijven. Alleen de varkenshouders zien een lichte verbetering na een vreselijk slecht 1998.

Dit meldt het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) in het jaarlijks overzicht van de actuele inkomensontwikkeling. Door een groot aanbod van vele agrarische- en tuinbouwproducten wordt het een somber jaar! De prijzen hebben daar heftig op gereageerd. Ze daalden gemiddeld zeven procent. Gevolg is dat de inkomens met ruim tien procent zakten, een daling van negen naar acht miljard gulden. De situatie in de glastuinbouw is in 1999 het meest verslechterd. Door een groter aanbod (meer kassen, meer zonlicht) en minder vraag uit Oost-Europa zagen groentekwekers hun inkomen met tachtigduizend gulden dalen naar zestig mille. Vooral komkommertelers zakten naar een ongekend dieptepunt. De inkomsten van bloemenkwekers halveerden naar 65.000 gulden. Chrysanten en gerberatelers zitten nu voornamelijk in de lagere inkomensgroepen. Alleen bloembollentelers hebben opnieuw een relatief goed jaar gedraaid. Hun inkomen blijft ongeveer gelijk aan dat in 1998.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie