Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: de markt voor informatie, communicatie en technologie

Datum nieuwsfeit: 20-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

De markt voor informatie, communicatie en technologie

Het terrein van informatie, communicatie en technologie bestaat uit twee delen: de infrastructuur en de inhoud. De infrastructuur wordt verzorgd door bedrijven in de ICT-sector.

De ICT-industrie levert producten als computers, telefoons en audio- en videoapparatuur. Voor bijvoorbeeld software en telecommuninatiediensten kan men terecht bij de ICT-diensten. Met de Kunst&Cultuur-sector komt het deel van de economie aan bod dat met de ICT-faciliteiten op elektronische wijze `inhoud' voortbrengt en verspreidt. Denk hier aan films en video's, boeken en tijdschriften, maar ook aan reclame- en advertentiediensten.

ICT-sector presteert bovengemiddeld

De laatste jaren presteert de ICT-sector duidelijk beter dan de totale economie. Binnen de ICT-sector vertonen de branches van de ICT-diensten (telecommunicatie en computerservices) de grootste groei. Dit uit zich niet alleen in de groeicijfers van de productiewaarde maar ook in die van de bruto toegevoegde waarde en het arbeidsvolume.

Productiewaarde informatie, communicatie en technologie

Bij de uitgaven aan computerservices blijkt dat de zakelijke dienstverlening en transport in waarde de grootste afnemersgroep is binnen de economie. Ten opzichte van 1995 zijn in deze groep de uitgaven, in reële termen, meer dan verdubbeld. Nominaal gaat het om 5 miljard gulden in 1998. Hierbij kan nog opgeteld worden de investeringen in software die in 1998 naar schatting ruim boven de 2 miljard gulden uit zullen komen.

Het zakelijk gebruik en het gebruik door huishoudens van telecommunicatiediensten groeiden in de periode 1995-1998 beide met 60%. Bij de zakelijke gebruikers is de zakelijke dienstverlening en transport opnieuw de belangrijkste afnemersgroep. Ten opzichte van de zakelijke uitgaven nemen de uitgaven van de huishoudens steeds meer in belang toe.

Kunst en Cultuur groeit minder hard

In tegenstelling tot de ICT-sector wijkt de groei van de K&C-sector nauwelijks af van de groei van de totale economie. De bruto toegevoegde waarde in de sector laat wel een hogere nominale groei zien. De groei van het arbeidsvolume blijft daarentegen achter bij die van Nederland als totaal.

Arbeidsvolume informatie, communicatie en technologie

Nederland is een distributieland voor ICT-goederen. In 1998 werd voor bijna 70 miljard gulden aan ICT-goederen ingevoerd, waarvan ter waarde van bijna 56 miljard gulden bestemd was voor wederuitvoer. Ruim 80% van die wederuitvoer had als bestemming een land binnen de EU. De uitvoer van in Nederland vervaardigde ICT-goederen is tijdens de periode 1995-1998 gestegen van 8,2 naar 11,1 miljard gulden. De belangrijkste exportgoederen zijn kantoormachines en computers, elektrische componenten en navigatie-, meet- en regelapparatuur.

De invoer van K&C-producten en -diensten komt in waarde overeen met ongeveer 10% van de productie van die goederen en diensten in Nederland. De uitvoer blijft met circa 7% productiewaarde daar onder. Ter vergelijking: de invoer van ICT-goederen is in 1998 vijf keer hoger dan de Nederlandse productie.

André Meurink

Bron: ICT-markt in Nederland 1995-1998

Voor meer informatie: (amrk@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 1999 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 20 december 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie