Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag WLTO Jaarcongres over agrarisch ondernemerschap

Datum nieuwsfeit: 20-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie (WLTO)

Nieuws

WLTO Jaarcongres 1999: Kansen door diversiteit in agrarisch ondernemerschap

De sprekers tijdens het WLTO Jaarcongres `Agrarisch ondernemen in Europa na 2000' maakten het volledig duidelijk: `dè agrarische ondernemer' bestaat niet. Er zijn volop kansen voor een heel spectrum aan boeren en tuinders. Voor de internationale ondernemer die aan schaalvergroting doet en zich aansluit bij (Europese) samenwerkingsverbanden. Voor de agrariër die zich specialiseert of doet aan productdifferentiatie. Voor hen die biologisch `boeren' of doen aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer. En voor boeren die elders in Europa een nevenbedrijf starten om `jaarrond' verse kwaliteitsproducten te kunnen leveren of om jongvee op te fokken. Er is echter een bindende factor: alle agrariërs die in het volgende millennium stand willen houden, hebben een open oog voor de wensen van hun afnemers, de consument en de maatschappij. Zij doen al het mogelijke om hun bedrijfsvoering daarnaar in te richten.

Concurrentieverhoudingen
De ongelijkheid in de concurrentieverhoudingen is een punt van zorg voor de congresdeelnemers. Zowel in Europa als mondiaal gezien. De verschillen in Europa in het beleid ten aanzien van gewasbeschermingsmiddelen, de uitstoot van nitraat en de mogelijkheden tot het inzetten van seizoenarbeiders werden diverse malen genoemd. Evenals het feit dat de Europese consument zich duidelijk meer zorgen maakt dan die in de VS of in Azië over voedselveiligheid, een duurzame productie en dierwelzijn. WLTO-voorzitter Jan de Groot meldde dat dit punt de volledige aandacht van de standsorganisaties heeft. Zij blijven, ook in LTO-verband, zowel in Den Haag als in Brussel pleiten voor een beleid dat daarmee rekening houdt.

Europa is voor sommigen geen optie
`Voor sommige agrariers is Europa helemaal geen optie'. Deze uitspraak deed prof. dr. Arjo Klamer
van de Erasmus Universiteit. Hij wees erop dat vele boeren behalve voedsel ook heel andere waarden `produceren': de agricultuur. Zij houden de natuur en het landschap in stand. Bij hen is er nog rust, ruimte en stilte: daar snakt de hedendaagse stedeling naar daar heeft hij ook iets voor over. Volgens Klamer moeten deze agrariërs zich niet opstellen als een bedrijf, want dan worden ze op bedrijfseconomische wijze door de maatschappij `afgerekend'. Zij zouden bij voorbeeld uit een landschapsfonds (extra) inkomsten moeten kunnen verwerven. `En dat is geen Europese, maar een puur Nederlandse aangelegenheid', stelde Klamer.

Vernieuwing en verbreding
`De WLTO blijft inzetten op vernieuwing en verbreding', meldde WLTO-voorzitter Jan de Groot. `Daarbij vergeten we ook die hele grote groep leden niet, die `gewoon boer zijn' en hun uiterste best doen om aan de Nederlandse wet- en regelgeving te voldoen. Ook zij brengen, zeker in vergelijking tot collega's elders in Europa, producten voort van de hoogste kwaliteit. 'Wanneer we daarnaast werken aan een veelvormiger invulling van de land- en tuinbouw heeft deze, ook in Nederland, zeker perspectief in het Europa na 2000'.

20-12-1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie