Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord kamervragen gedragscode voor ex-ambtenaren

Datum nieuwsfeit: 21-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie

Kamervragen en antwoorden

Gedragscode voor ex-ambtenaren

21-12-1999

Onder verwijzing naar bovengenoemde brief bied ik u hierbij aan de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Tweede-Kamerlid Apostolou (PvdA).

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

mr. F.H.G. de Grave.

Antwoorden op de vragen van het Tweede-Kamerlid Apostolou (PvdA) over de gedragscode voor ex-ambtenaren van het ministerie van Defensie (2990003210).

Vraag 1: Hebt u kennis genomen van de radio uitzending van het VPRO programma Argos van 19 november 1999?
Antwoord: Ja.

Vraag 2: Wat is uw oordeel over de in deze uitzending aangehaalde feiten dat ex-ambtenaren van uw ministerie als medewerkers van bedrijven die strategische goederen produceren actief zijn met lobby activiteiten? Zijn de in de uitzending vermelde activiteiten in strijd met de gedragscode voor ex-ambtenaren van het ministerie van Defensie? Antwoord: Voormalige werknemers van Defensie zijn na dienstverlating vrij in de keuze van hun vervolgwerkzaamheden. Er is geen gedragscode die zich daartegen verzet.

Vraag 3: Welke maatregelen hebt u genomen om de gedragscode voor ex-ambtenaren te handhaven? Welke interne instructies gelden op dit punt bij het ministerie van Defensie?
Antwoord: Binnen Defensie geldt een gedragscode voor zittend personeel gericht op de omgang met voormalige werknemers. Voor een weergave van die gedragscode wordt verwezen naar het antwoord op vraag 3 van de leden Timmermans en Duijkers (Aanhangsel van de Handelingen nr. 365, vergaderjaar 1999/2000).

Vraag 4: Acht u het nodige nadere regels te stellen teneinde elke verdenking van vermenging van belangen en handelen met voorkennis te vermijden? Zo ja, aan welke regels denkt u, zo nee hoe kunt u garanderen dat situaties die zich nu voordoen in de toekomst niet meer voordoen?
Antwoord: Neen. De bestaande regelgeving als vermeld in het antwoord op vraag 3 van de leden Timmermans en Duijkers (Aanhangsel van de Handelingen nr. 365, vergaderjaar 1999/2000) biedt voldoende waarborg tegen oneigenlijk gebruik van ambtelijk verworven kennis van vertrouwelijke aard.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie