Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Notitie Kiesstelsel: Sterkere band tussen kiezer en gekozene

Datum nieuwsfeit: 21-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE BZK

www.minbzk.nl

MIN BZK:Notitie Kiesstelsel

Persbericht ministerie van BZK

21 december 1999

Notitie Kiesstelsel : Sterkere band tussen kiezer en gekozene

Door tal van maatschappelijke ontwikkelingen is de burger mondiger en kritischer geworden. Dat is een goede zaak voor de kwaliteit van de democratie: het gezag van de overheid is niet meer vanzelfsprekend. De overheid dient zich permanent te verantwoorden. De vertegenwoordigende lichamen, en in het bijzonder de Tweede Kamer, vormen de belangrijkste instituten voor die publieke verantwoording. Het is daarvoor noodzakelijk dat de burgers zich herkennen in de Kamerleden in wat zij als volksvertegenwoordigers doen. Het kabinet is van mening dat dit element -in lijn met het regeerakkoord- zal moeten worden versterkt. Een aanpassing van het kiesstelsel is één van de manieren waarop hier verbetering in gebracht kan worden.
Een eerste aanzet hiertoe wordt gegeven in de nota ' Wijziging kiesstelsel' die minister Peper (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In deze nota wordt een overzicht gepresenteerd van alle mogelijke kiesstelsels die voor een sterkere band tussen kiezers en gekozenen kunnen zorgen. Verschillende vormen van districtenstelsels worden gepresenteerd, maar ook zijn varianten opgenomen waarbij de kiezer drie voorkeurstemmen krijgt, in plaats van één. In een discussie met de Tweede Kamer wil minister Peper bezien welke van de gepresenteerde kiesstelsels het meest tegemoet komt aan de versterking van de band tussen kiezers en gekozenen.

Als het gaat om de binding tussen kiezers en gekozenen neemt Nederland
in Europa een uitzonderingspositie in. Nergens in Europa lijken kiezers zo weinig bindingen met hun volksvertegenwoordigers te hebben als in Nederland. Omgekeerd hebben ook de Tweede Kamerleden bijna geen directe banden met hun kiezers.

Nadere inlichtingen bij mw. A. Dijkstra, telefoon (070) 426 6049

21 dec 99 10:14

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie