Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Miljoen aan ikonen voor het Odigia Ikonenmuseum Den Haag

Datum nieuwsfeit: 21-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING ODIGIA

MUSEUM KRIJGT VOOR EEN MILJOEN AAN IKONEN

PARTICULIERE SCHENKINGEN AAN HET ODIGIA IKONENMUSEUM

Een van de jongste musea in Nederland wordt dezer dagen door particuliere verzamelaars verrijkt met een aantal kunstwerken, met een totaalwaarde van bijna een miljoen gulden. Het einde van het jaar is ook voor musea een periode van schenkingen. Voor het Odigia Ikonenmuseum in Den Haag, dat pas in het tweede jaar van haar bestaan is, pakte de Kerstman bijzonder royaal uit. Odigia krijgt er een 6e eeuws mozaïek en elf ikonen uit de 16e tot en met de 19e eeuw bij. De meeste hiervan zijn al tientallen jaren in Nederland, enkele bekend van exposities, andere nooit aan publiek getoond. Ikonen genieten momenteel weer een grote populariteit, zoals kortgeleden bleek uit de tienduizenden bezoekers aan de expositie .Uit het Hart van Rusland.in het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Maar de interesse voor ikonen in Nederland is niet iets van de laatste jaren. Reeds in de 70er jaren werden in ons land en vanuit Nederland over de hele wereld, kleine en grote ikonenexposities georganiseerd. Handelaren en Russische emigranten brachten 30.000 tot 40.000 ikonen in Nederland. Dat waren lang niet alle meesterwerken, maar toch kwamen honderden mooie ikonen en tientallen topstukken uit Griekenland, Kreta, Cyprus en vooral Rusland in particuliere collecties. Die particulieren zijn inmiddels 25 jaar ouder dan toen zij kochten en gaan er over nadenken hoe hun geliefde ikonen in goede handen kunnen komen, liefst op een plaats waar velen er van kunnen genieten. Zo ontstond eind 1977 de basis voor een Ikonenmuseum in Nederland. Het lag voor de hand dat dit museum . geboren uit particulier initaitief . zou komen bij Odigia, de Stichting die zich specialiseert in de promotie van de Oost-Christelijke kunst.
De kontakten die Odigia heeft met de instituten in de landen waar de ikonen vandaan komen, zorgen er voor dat voor de restauratie van de ikonen die nu in Den Haag geschonken zijn, gespecialiseerde restaurateurs uit de grote ikonenmusea in St.Petersburg en Moskou over komen. Een meer dan een meter hoog Mandulion, het eerste portret van Christus, dat eens de kern vormde van de Byzantijnse strijd rond de ikonen, zal drie maanden restauratie vragen om alle overschilderingen te verwijderen van de oorspronkelijk 350 jaar oude ikoon.
Het meest unieke en ook kostbaarste stuk van de nu voor het Ikonenmuseum verkregen schenkingen is ongetwijfeld een 6e eeuws Syrisch mozaïek, voorstellende het interieur van een vroeg Christelijke kapel. Het is het deel van een mozaïekvloer, waarvan andere delen zich bevinden in het Nationaal Museum in Kopenhagen en in het Louvre te Parijs.
Om de schenking te vieren en een groot publiek te kunnen doen genieten van de nu nog omvangrijker collectie in het Odigia-Instituut is het Museum tot en met 9 januari 2000 gratis toegankelijk. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur, behalve op 1e Kerstdag en op 1 januari.
Het Odigia Ikonenmuseum ligt tussen het Noordeinde en de Molenstraat aan de .Paleispromenade. in Den Haag. De ingang is in de Molenstraat
6.

INFORMATIE NIET VOOR PUBLIKATIE

Informatie over de Stichting ODIGIA, de museumcollectie en de schenkingen:

Stichting ODIGIA-Instituut - Molenstraat 6 . 2513 BK Den Haag T. 070 392 4000 / F 070 346 5892

E-Mail: (museum@odigia.nl) / URL www.odigia.nl

Foto's zijn te downloaden op de website van Odigia nl.: www.odigia.nl

ANP-bijlage: foto - 6e eeuws Noord-Syrisch vloermozaïek, 146 x 131 cm
INTERIEUR VAN EEN KAPEL

Verdere foto's van ikonen en museum worden, vrij van rechten, graag verstrekt op verzoek.

21 dec 99 16:48

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie