Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: angst voor asielzoekers met feiten bestrijden

Datum nieuwsfeit: 21-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: angst voor asielzoekers met feiten bestrijden

CDA-kamerlid Joop Wijn ziet in het vandaag gepresenteerde onderzoek van de KRO een goede aanleiding om zijn verzoek om een breder onderzoek naar de gevolgen van de vestiging van Asielzoekerscentra te herhalen. Eerder kreeg hij daarvoor geen steun in de Kamer.

Joop Wijn: 'Ik hoop dat deze uitkomst iedereen die huiverig is voor een onderzoek naar de gevolgen van de vestiging van een asielzoekerscentrum over de streep haalt. Het is naar mijn mening ook nodig om het draagvlak te behouden. Er is een breder wetenschappelijk onderzoek nodig dat objectief en eerlijk de gevolgen van de vestiging van een asielzoekerscentrum in een gemeente in kaart te brengt. Als inderdaad blijkt dat een asielzoekerscentrum geen overlast veroorzaakt, kunnen met die uitkomst nu bestaande onderbuikgevoelens worden bestreden. Als bijvoorbeeld blijkt dat asielzoekers 's nachts geen overlast veroorzaken, heeft een avondklok zoals in Elst werd voorgesteld geen zin. Als het onderzoek echter aantoont dat een asielzoekerscentrum wel degelijk overlast met zich meebrengt, kunnen er concrete maatregelen worden genomen om het vertrouwen onder de bevolking te behouden.'

Het onderzoek van de KRO en het NIPO toont aan dat het imago van asielzoekers negatief is en dat het draagvlak voor het huidige asielbeleid onder druk staat. Uit het onderzoek blijkt dat 41 procent van de Nederlandse bevolking denkt dat asielzoekers crimineler zijn dan de gemiddelde Nederlander. Ook blijkt dat 51 procent van de ondervraagden van mening is dat asielzoekers overlast veroorzaken. Het onderzoek laat echter ook zien dat er niet of nauwelijks een stijging optreedt in criminaliteitscijfers bij de vestiging van een asielzoekerscentrum in een gemeente.

Woordvoerder: Joop Wijn

Voor verdere informatie: Jack de Vries, voorlichter, 06-53714623.

21 dec 99 18:54

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie