Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RUG sticht fonds voor ontwikkelingssamenwerking

Datum nieuwsfeit: 21-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Nummer 173 21 december 1999

Eric Bleumink Fonds

Rijksuniversiteit Groningen sticht fonds voor ontwikkelingssamenwerking

Eerste bijdrage
Noot voor de pers

De Rijksuniversiteit Groningen richt een speciaal fonds voor ontwikkelingssamenwerking op. Doel van het fond is het verstrekken van beurzen aan jonge onderzoekers en stafleden van universiteiten in ontwikkelingslanden, het mogelijk maken van nieuwe initiatieven op het terrein van onderwijs en onderzoek en het organiseren van internationale conferenties om het publieke debat te bevorderen. Het fonds wordt vernoemd naar professor dr. Eric Bleumink, voorzitter van het College van Bestuur de universiteit, die binnenkort afscheid neemt.

Collegevoorzitter Bleumink heeft zich tijdens zijn zittingsperiode altijd sterk ingezet voor samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en universiteiten in Afrika (Universiteit van Ouagadougou in Burkina Faso, Eduardo Mondlane Universiteit in Mozambique, Universiteit van Asmara in Eritrea en de University of the North in Zuid Afrika) en Azië (Can Tho University in Vietnam). Het accent ligt in die samenwerking op het verbeteren van het onderwijs, een betere opleiding van de wetenschappelijke staf en een versterking van de infrastructuur.

Eerste bijdrage

Faculteiten en andere onderdelen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben reeds een eerste bijdrage aan het fonds toegezegd. Per medewerker wordt vijftig gulden gestort. Dit geeft het nieuwe fonds bij de start een kapitaal van ongeveer 200.000 gulden. In het komende jaar worden alle studenten en medewerkers van de universiteit benaderd met de vraag persoonlijk een gift bij te dragen. Ook richt de universiteit zich tot haar alumni en haar relaties in de maatschappij.

Bij het afscheid van Bleumink, na twaalf jaar voorzitterschap en vier jaar rectoraat, op woensdag 24 mei 2000 hopen de initiatiefnemers van het Fonds een bedrag van een half tot één miljoen gulden bijeen te hebben gebracht voor dit belangrijke maatschappelijk doel.

Noot voor de pers

Nadere informatie: drs. W.A.J. Janssen, woordvoerder RUG, tel. (050) 363 5427 of 363 54 46, e-mail (w.a.j.janssen@bureau.rug.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie