Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Slachtpremie runderen vastgesteld

Datum nieuwsfeit: 22-12-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Mededeling voor de vakpers van het ministerie van LNV, 22 december 1999: Slachtpremie runderen

Houders van rundvee kunnen per 1 januari 2000 een premie van fl. 59,50 per dier ontvangen voor geslachte runderen. De premie is een (gedeeltelijke) compensatie voor de verlaging van de interventieprijzen voor rundvlees door de Europese Unie (EU). De premie geldt voor elk binnen de EU geslacht rund en voor elk rund dat wordt geexporteerd naar een land buiten dit gebied. Een van de voorwaarden voor de slachtpremie is dat het rund tenminste acht maanden oud moet zijn. Bovendien moet de producent aan de I&R-eisen voldoen. Gekoppeld aan de slachtpremie kan nog een aanvullend bedrag uit de zogenoemde nationale enveloppe worden verkregen. Dit bedrag is ongeveer fl. 14,- voor een vrouwelijk rund en ongeveer fl. 26,- voor een mannelijk rund. De nationale enveloppe wordt alleen toegepast voor dieren van tenminste 15 maanden oud.

De EU is al lange tijd bezig zijn landbouwbeleid aan te passen. Interventieprijzen voor agrarische producten worden verlaagd, en boeren worden hiervoor gecompenseerd door middel van directe inkomenssteun. Dit programma wordt kortweg 'Agenda 2000' genoemd. Een onderdeel hiervan is de slachtpremie.

Vanwege het grote aantal dieren dat wordt geslacht of geexporteerd verloopt de aanvraag van de premie zoveel mogelijk automatisch. Een rundvleesproducent meldt zich aan voor de regeling en LASER verzorgt, voor de runderen die in Nederland worden geslacht, de rest. Voor runderen die buiten Nederland worden geslacht, of worden geexporteerd, moet de producent echter wel een aanvraag indienen. LASER zal nog dit jaar al haar bekende relaties een aanmeldingsformulier toesturen.

Eind oktober 2000 komt een eerste voorschotbetaling van de slachtpremie en in het tweede kwartaal van 2001 de eindbetaling.

Meer informatie is verkrijgbaar bij de klantenservice LASER-Oost: 0570-667777

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie