Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie RUG: Maatwerk bij behandeling van gestoorde afweer

Datum nieuwsfeit: 22-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

22 december
Promotie

Maatwerk bij de behandeling van gestoorde afweer

Een gezond lichaam beschermt zich op allerlei manieren tegen ongewenste indringers. De huid, de slijmvliezen, maar ook macrofagen (een bijzonder type witte bloedcellen) staan samen te boek als één verdedigingslinie: de aspecifieke afweer. Een doorgebroken micro-organisme wordt als eerste door macrofagen opgemerkt, die de binnendringer meteen te lijf gaan. Daarbij scheiden ze bepaalde stoffen uit, inflammatie gerelateerde cytokines, die ervoor zorgen dat er hulptroepen (andere witte bloedlichaampjes) naar de plaats des onheils komen. De cytokines vervullen dus een belangrijke boodschapperfunctie tussen verschillende typen afweercellen.

Bij pasgeboren kinderen en bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan is deze afweer ontregeld, waardoor ze gevoeliger zijn voor bacteriële infecties. Zo'n infectie kan op den duur uitmonden in bloedvergiftiging (sepsis), hetgeen dodelijk kan zijn. Infecties zijn bij een falende afweer moeilijker te herkennen omdat de symptomen dan minder uitgesproken zijn. Koorts vormt vaak de eerste indicatie, maar de temperatuursverhoging kan ook een andere oorzaak hebben. Toch worden beide groepen patiënten bij koorts standaard opgenomen in het ziekenhuis, waar ze breedwerkende antibiotica krijgen toegediend. Dat is lang niet altijd nodig. Eveline de Bont vond een maatstaf waarmee het risico op bacteriële infectie bij deze twee groepen patiënten nauwkeuriger ingeschat kan worden.

Uit haar onderzoek blijkt dat de bloedspiegel van bepaalde cytokines gebruikt kan worden om bloedvergiftiging bij pasgeboren kinderen vast te stellen. Bij kankerpatiënten kan het voorkomen van hoge concentraties van een specifiek cytokine (interleukine 6 of 8) in het bloed wijzen op een laag risico voor bacteriële infecties. Een antibiotische behandeling is dan waarschijnlijk niet meer nodig. "Het gebruik van cytokine bepalingen bij de diagnose kan zo een steentje bijdragen aan kostenbesparingen in de gezondheidszorg en aan een betere kwaliteit van leven voor de patiënt," zegt De Bont. "Een lager risico betekent immers minder of geen lange ziekenhuisopnames, en minder gebruik van breedwerkende antibiotica."

Mevrouw De Bont (Helmond, 1960) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de onderafdeling Kinderoncologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Het KWF/NKB en de Stichting Kinderoncologie Groningen financierden het onderzoek.

Datum en tijd

woensdag 22 december 1999, 14.15 uur

Promovendus

mw. E.S.J.M de Bont, tel. (050)361 42 13, fax (050)361 16 71 (werk)

Proefschrift

Inflammation- and cancer-related cytokine production in immunopromised hosts. Benefits and risks

Promotores

prof.dr. W.A. Kamps, prof.dr. L.H.M.F. de Leij, prof.dr. J.L.L.. Kimpen

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie