Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tweede Kamer: Klein Bonaire blijft natuurgebied

Datum nieuwsfeit: 22-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE BZK

www.minbzk.nl

MIN BZK:Klein Bonaire blijft natuurgebied

Persbericht ministerie van BZK

22 december 1999

Klein Bonaire blijft natuurgebied

Staatssecretaris drs. G.M. de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister mr. E.L. Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) hebben een mogelijkheid gevonden om het Caribische koraaleilandje Klein Bonaire te behouden als natuurgebied. Nederland trekt hiervoor 9,3 miljoen gulden (7,75 miljoen Antilliaanse gulden) uit. Met deze bijdrage kan het eilandsbestuur van Bonaire het privé-eilandje Klein Bonaire kopen van de huidige eigenaren.

Klein Bonaire is een koraaleiland van ongeveer 700 hectare. Het ligt circa één kilometer voor de kust van Bonaire. De stranden aan de noord- en westkant van het eiland zijn de belangrijkste nestplaatsen voor de zeeschildpadden van Bonaire. Op het eiland komen zeker 75 plantensoorten en ongeveer 55 diersoorten voor, waaronder een aantal zeer zeldzame. Het eiland is door zijn ongestoorde natuur en ligging uniek in het Caribisch gebied. Klein Bonaire is ook internationaal aangewezen als belangrijk natuurgebied, vooral vanwege de omliggende koraalriffen.

De huidige eigenaren van Klein Bonaire hebben op grond van hun koopovereenkomst vergunning voor bebouwing en toeristische exploitatie van het eiland. Tot nu toe heeft het eilandbestuur van Bonaire dit weten te voorkomen. Met de aankoop is bebouwing en toeristische ontwikkeling definitief van de baan. Bonaire zal Klein Bonaire aanwijzen als natuurgebied.

Het geld voor de aankoop komt uit het milieubudget van de begroting voor Ontwikkelingssamenwerking, en zal worden overgeheveld naar de begroting voor Koninkrijksrelaties. Hierdoor gaat de aankoop van Klein Bonaire niet ten koste van andere uitgaven van Nederland voor de Nederlandse Antillen. Deze vorm van financiering is eenmalig, aangezien het na 1 januari aanstaande niet meer mogelijk is uitgaven voor de Nederlandse Antillen uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking te doen. De Nederlandse Antillen vallen vanaf volgend jaar namelijk niet meer onder internationale normen voor ontwikkelingslanden vallen.
Bonaire draagt zelf ongeveer 1,5 miljoen gulden (1,25 miljoen Antilliaanse gulden) bij aan de koop van Klein Bonaire, en neemt de komende jaren de beheerskosten van het natuurgebied voor zijn rekening.

In juni 1999 nam de eilandsraad op Bonaire een motie aan om te zoeken naar mogelijkheden Klein Bonaire te kopen en als natuurgebied te behouden. In oktober 1999 nam de Nederlandse Tweede Kamer een soortgelijke motie aan van de leden Rosenmöller en Van Middelkoop. Ook tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan de Nederlandse Antillen in november kwam de mogelijke koop van Klein Bonaire aan de orde.


----------------------------------------------------------------------


----------------------------------------------

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie