Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Flevoland blij met mogelijke komst magneet zweefbaan

Datum nieuwsfeit: 24-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Flevoland

PERSBERICHTEN

NUMMER: nr.99-168
DATUM: 24 december 1999

College GS Flevoland blij met mogelijke komst magneet zweefbaan

Het dagelijks bestuur van de provincie Flevoland is blij met de mogelijke aanleg van een magneetzweefbaan door Flevoland. Die aanleg is een stap dichterbij gekomen nu de commissie Olman in haar rapport concludeert dat een Zuiderzeelijn als magneetzweefbaan haalbaar is. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de ministeries Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken, Financiën en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, het noordelijk samenwerkingsverband (SNN), de provincies Overijssel en Flevoland, de bestuurscommissie Randstad en het Transrapid Consortium. Het provinciaal bestuur heeft samen met de Kamer van Koophandel en de 6 gemeenten onlangs nog de minister van Verkeer Waterstaat gewezen op de unieke mogelijkheid om via Flevoland een snelle openbaar vervoersverbinding tussen de Randstad en het noorden van Nederland tot stand te kunnen brengen.

Als de magneetzweefbaan er komt betekent het dat vanuit Almere, Lelystad en Emmeloord met een maximumsnelheid van 400 kilometer per uur in respectievelijk 14, 23 en 33 minuten Amsterdam en daarna Schiphol bereikt kunnen worden. Het gaat om een zweefbaan op pijlers tussen Groningen, Amsterdam en Schiphol, die via Flevoland grotendeels bestaande infrastructuur volgt en nieuwe stations aan de rand van steden mogelijk maakt. Het maaiveld blijft vrij, zodat er sprake is van dubbel grondgebruik.

Het rapport van de commissie Olman concludeert dat naast de Zuiderzeelijn als magneetbaan de aanleg van de Hanzelijn als spoorlijn via Dronten mogelijk is. Het college van GS van Flevoland onderschrijft deze conclusie. De commissie is ook van oordeel dat gezocht zal moeten worden naar wegen om zo snel als mogelijk tot besluitvorming en (eventuele) uitvoering te komen. Het streven is om eind februari een interdepartementaal beleidsadvies af te ronden dat vervolgens in de ministerraad kan worden besproken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie