Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kerk en boerderij in gemeente Neede op monumentenlijst

Datum nieuwsfeit: 24-12-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

gemeente Neede
persbericht

Nummer 584, vrijdag 24 december 1999
Voorlichting gemeentehuis
H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Rijksmonumentenlijst telt nu zeven Needse objecten R.K.-Caeciliakerk in Rietmolen en Erve Kolkman in Noordijk door staatssecretaris V.d. Ploeg aangewezen als rijksmonument

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, dr. F. v.d. Ploeg, heeft het H. Caeciliacomplex in Rietmolen en het boerderijcomplex Erve Kolkman in Noordijk aangewezen als beschermd rijksmonument. De gemeente Neede telt nu zeven objecten met een vermelding op de rijksmonumentenlijst. Naast de twee jongste toevoegingen zijn dat de havezate Huize De Kamp, de toren met beelden van N.H.-Caeciliakerk in Neede, de bibliotheek "Hessenherberg De Meijer", Erve Teesselink in Rietmolen en de "Hollandsche Molen" op de Needse berg.

Amsterdamse school
Het H. Caeciliacomplex in Rietmolen werd gebouwd in 1931/1932 naar een ontwerp van de Oldenzaalse architect Clemens Hardeman in een stijl met Amsterdamse School invloeden. De Amsterdamse School komt tot uiting in het verticaal schoonmetselwerk, het houtsnijwerk en de vormgeving van de glas-in-loodramen. Het complex bestaat uit een Rooms katholieke kerk en een aangrenzende pastorie. De kerk werd gebouwd ter vervanging van een kleine waterstaatskerk uit 1835 van de architect Dibbets. Kenmerkend voor de kerk is de minaretachtige toren.

Gewelven
Het H. Caeciliacomplex, dat gebouwd werd door de aannemers Brok en Kerkhof uit Enter, is van stedenbouwkundige en architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder gaaf bewaard ensemble. In 1965 heeft architectenbureau Sluymer alleen een zijaltaar weggehaald en het middenaltaar naar voren geplaatst. De traditionele architectuur blijkt uit de toepassing van enorme overspanningen, bestaande uit bakstenen gewelven, waarvan de bouw destijds werd uitbesteed aan de firma Koenders uit Enschede. Ook de decoratieve toepassing van verschillende soorten en kleuren baksteen is kenmerkend. Van cultuurhistorische waarde is het complex vanwege de veelvuldige symboliek die is toegepast in de figuratieve afbeeldingen in de glas-in-loodramen en tegelplateaus die zijn vervaardigd door de firma Intercodam uit Amsterdam.

Los hoes
Het boerderijcomplex Erve Kolkman bestaat uit een hallehuisboerderij (deels 1798, deels 1853) van het type los hoes, een schuur (1914) en een voormalig bakhuisje. Het is een van de oudste boerenerven van Neede. Erve Kolkman is van stedenbouwkundige, cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een typische Achterhoekse hallehuisboerderij met kenmerkende onderschoor, een bijzondere sluitsteen en met riet beschoten topgevels. In de voorgevel is met smeedijzeren muurankers het jaartal 1798 aangebracht. De wit gepleisterde, decoratieve sluitsteen bevindt zich in de achtergevel en bevat in reliëf twee aaneengesmede harten plus twee pluimen van een lijkkoets, een klavertje vier en de initialen en het jaartal, ter ere van het huwelijk van Hendrik-Jan Schukkink en Hendrika Groot Hornte in 1853.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie