Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitbraak van aviaire influenza bij pluimvee in Italie

Datum nieuwsfeit: 24-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Middenstand en Landbouw België

24/12/1999

PERSBERICHT

UITBRAAK VAN AVIAIRE INFLUENZA IN ITALIË

De Veterinaire Diensten van het Ministerie van Middenstand en Landbouw delen mee dat er op 20december 1999 een uitbraak van aviaire influenza is vastgesteld bij pluimvee in Noord-Italië.

Het geïsoleerde virus is van het type H7N1 en is zeer pathogeen. In de haard was er 100 % sterfte bij de 30.000 aanwezige vleeskalkoenen. Het getroffen bedrijf is gelegen in de provincie Verona in de regio VENETO. Twee andere bedrijven werden eveneens besmet bevonden. Er zijn nog verdachte bedrijven in onderzoek in de provincies Brescia, Mantova (regio Lombardia) en Nuore (Sardinië).

Italië past de maatregelen toe voorzien in richtlijn 92/40/EEG. In de haard wordt al het pluimvee gedood en vernietigd en rond elke haard wordt een beschermingsgebied en een toezichtsgebied met een straal van respectievelijk 3 en 10 kilometer afgebakend. Aan- en afvoer van pluimvee is verboden voor bedrijven gelegen in de afgebakende zones.

Als bijkomende maatregel heeft Italië beslist om de uitvoer van de gevoelige soorten naar lidstaten of derde landen te verbieden. Deze maatregel is van toepassing voor het volledige grondgebied van Italië. Het verplaatsen van levend pluimvee of broedeieren vanuit de genoemde provincies naar andere delen van Italië is eveneens verboden, met uitzondering van speciaal toegelaten vervoer van pluimvee bestemd om onmiddellijk te slachten.

De rigoureuse maatregelen zijn een gevolg van de hoge densiteit aan pluimvee in het gebied. Meer dan de helft van de Italiaanse pluimveeproductie is immers geconcentreerd in de regio's VENETO en LOMBARDIA. Het gevaar voor verdere uitbreiding van de ziekte is daarom niet denkbeeldig.

De pluimveesector wordt opgeroepen om waakzaam te blijven en de nodige voorzorgen te nemen om insleep van de ziekte in ons land te voorkomen.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie