Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Record aantal deelnemers (650.000) stoppen-met-roken-actie

Datum nieuwsfeit: 26-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STIVORO PERSBERICHT

Verschenen 26 december 1999

Ruim 650.000 mensen stoppen met roken!

Record aantal mensen begint nieuwe eeuw rookvrij

Terwijl de meeste Nederlanders genoten van een overheerlijke Kerstmaaltijd, maakte minister Borst vanavond de eindstand bekend van de stoppen-met-roken-actie 'Dat Kan Ik Ook!'. Ruim 650.000 mensen hebben zich voorgenomen de nieuwe eeuw rookvrij te beginnen. Metingen van het NIPO hebben dat uitgewezen. De verwachting is dat in deze laatste week van dit jaar nog velen besluiten een stoppoging te ondernemen. In dat geval kan het aantal stoppers op 1-1-2000 oplopen tot een absolute recordhoogte. Nooit eerder namen zoveel mensen rond de jaarwisseling zich voor te stoppen met roken. De campagne van Stivoro en de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF mag dan ook ronduit succesvol worden genoemd.

De in oktober gestarte recordpoging gaat steeds meer lijken op een massale stoppoging van rokend Nederland. Nog dagelijks besluiten veel mensen om 1 januari 2000 definitief te stoppen met roken. De recordpoging moest zoveel mogelijk rokers motiveren om in de nieuwe eeuw te stoppen met roken. Dat het aantal van 300.000 nu ruim is overschreden, is voor beide initiatiefnemers een onverwacht groot succes. "Al vrij snel was duidelijk dat we het streefgetal van 300.000 stoppers zouden halen. Maar dat het aantal vervolgens met gemak wordt verdubbeld hadden we alleen maar durven dromen. Zoals het er nu naar uitziet, geeft ruim 17% van de 4 miljoen rokers er de voorkeur aan in het nieuwe jaar, eeuw en millennium niet meer te roken. Dat is waar we het uiteindelijk allemaal voor hebben gedaan", aldus Trudy Prins, directeur van Stivoro.

Ook de heer Van Koppen van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF is zeer verheugd: "Juist door de vele manieren van ondersteuning die wij nu bieden hopen wij dat ook meer mensen dan normaal het stoppen volhouden. Zo heeft bijvoorbeeld telefonische counseling zich in Amerika al bewezen. Met dit ondersteuningsmiddel is de kans op een geslaagde stoppoging 3 keer zo groot."

Telefonische counseling
De gehele maand december konden potentiële stoppers bellen met het speciale telefoonnummer (0900-9390) om persoonlijke ondersteuning aan te vragen. In een aantal gesprekken worden ze dan begeleid in hun stoppoging. Andere ondersteuning konden zij ontvangen via een advies op maat of door mee te doen aan een speciale cursus stoppen-met-roken, die vanaf 23 december 6 donderdagen op RTL5 is te zien. Een extra steuntje in de rug vormde het tonen van de stand rondom de recordpoging. Wekelijks werd bij onder andere Koffietijd, Dat Kan Ik Ook en RTL Live op RTL4 getoond hoe Nederland zich massaal voornam te stoppen met roken. In de gemeente Woerden werd zelfs een levensgrote asbak geplaatst om inwoners van deze gemeente extra te stimuleren. Het 0900-9390 is overigens ook in het nieuwe jaar bereikbaar om ondersteuning te bieden.

Gezamenlijk initiatief
De millenniumactie 'Dat Kan Ik Ook' is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) die dit jaar 50 jaar bestaat en de Stichting Volksgezondheid en Roken die dit jaar 25 jaar bestaat.

Noot voor redacties,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie