Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belgische luitenant-ter-Zee John Morris naar Antartica

Datum nieuwsfeit: 28-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Belgische Krijgsmacht

Persmededeling 328 van 24 december 1999

De Staf van de Marine deelt mee:

Luitenant-ter-Zee John Morris naar Antartica

Op 28 december zal Luitenant-ter-Zee John MORRIS van de belgische Marine inschepen aan boord van de argentijnse ijsbreker « ARA ALMIRANTE IRIZARA » voor een antarctische zommercampagne. Deze inscheping kadert in de aktiviteiten voorzien in het protokolakkoord tussen de argentijnse en belgische Marine, getekend in maart 1999 en komt de herdenking van de 100 jarige verjaardag van de Belgica campagne bevestigen.

Inderdaad, op 17 augustus 1897, vaarde Adrien de Gerlache de Gomery uit Antwerpen af met een internationaal gezelschap van wetenschappers. Hij kwam begin 1898 aan op het witte continent na zijn naam te hebben gegeven aan de engte die de Hugues baai verbindt met de George IV zee. Gevangen van het ijs gedurende 13 maanden, was zijn schip het eerste die een poolwinter heeft overleefd.

Eens verlost uit het ijs, werd koers gezet naar Antwerpen om er precies 100 jaar geleden toe te komen.

Zo kwam een einde aan één van de grote avonturen uit onze geschiedenis ; een avontuur dat als voorbeeld kan gesteld worden van hoe ontdekkingsdrang en menselijke overstijging tot succes kan leiden. Aan deze campagne heeft ons land zijn specifieke aandacht voor Antarctica te danken.

In 1985, heeft de belgische regering een gestruktureerde aktie opgestart om het belgisch wetenschappelijk onderzoek en haar engagement op Antarctica te concretiseren. Dit programma draagt ertoe bij dat de wetenschappelijke kennis m.b.t. de klimaatsverandering en daarbij horende beschermingsmaatregelen voor Antarctica vooruitgang boekt.

De kosten verbonden aan het zenden van belgische onderzoekers naar Antarctica en hun studies worden door het programma gedekt. De onderwerpen v/h onderzoek worden internationaal gecoördineerd. Bij de huidige fase wordt vooral aandacht besteed aan de maritieme flora en fauna, met bijzondere aandacht voor de ecosystemen.

De Marineofficier zal toekomen in USUAIA op 05 februari 2000 en zal deelnemen aan de aflossing van de wetenschappelijk ploegen op verschillende plaatsen v/h witte continent. Zijn taak bestaat erin de kennis en ervaring van het varen in polaire wateren te bewaren.

Voor meer informatie: contacteer SID
Quartier Reine Elisabeth / Kwartier Koningin Elisabeth Tf: 02/701.39.50 - Fax: 02/701.48.62 - email: (press@js.mil.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie