Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hof schorst opnieuw beschikkingen ziekenfonds zelfstandigen

Datum nieuwsfeit: 30-12-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ACTUALITEITEN ZIEKENFONDS ZELFSTANDIGEN

Datum: 30-12-1999

OOK HOF DEN BOSCH SCHORST TWEE BESCHIKKINGEN

In navolging van het gerechtshof Amsterdam heeft ook het gerechtshof 's-Hertogenbosch op 29/12 een tweetal beschikkingen (van 9/11/1999) die zelfstandigen verplicht tot ziekenfondsverzekering geschorst. Ook hier oordeelde de president dat de beschikking onbevoegd was verstrekt. Kennelijk maakt het voor het Hof geen verschil, dat de ministeriele regeling inmiddels gepubliceerd is en dat VWS aangekondigd heeft na 1 januari nieuwe beschikkingen te zullen versturen.

ZORGVERZEKERAARS NEDERLAND GAAT PRATEN MET MINISTER BORST OVER ONGELDIGHEID VAN ALLE BESCHIKKINGEN 'ZIEKENFONDS ZELFSTANDIGEN'

Op 22 december schorste de belastingrechter in Amsterdam een beschikking 'Ziekenfonds Zelfstandige' omdat deze onrechtmatig was afgegeven. Uit contacten met Zilveren Kruis is gebleken dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) begin januari met Minister Borst van VWS gaat praten over het gevolg van deze uitspraak. Volgens ZN zijn niet alleen de beschikkingen van kleine ondernemers die bezwaar gemaakt hebben ongeldig, maar ook alle andere beschikkingen. Zonder geldige beschikkingen kan geen inschrijving in het ziekenfonds plaatsvinden. Dit kan alleen hersteld worden door honderdduizenden ongeldige beschikkingen te vervangen door geldige.

NIEUWE BESCHIKKINGEN: 10 JANUARI

Uit telefonisch contact met de afdeling Ziekenfonds van Ondernemingen Enschede bleek op maandag 27 december dat de nieuwe beschikkingen rond 10 januari bij de betrokkenen zullen zijn. In die nieuwe beschikkingen zal ook een gedeeltelijke reactie op de bezwaarschriften gegeven worden, namelijk op het punt van de gebruikte inkomensgegevens. Oftewel: ditmaal zal de fiscus wel zeggen op welke inkomensgegevens de beschikkingen zijn gebaseerd.

Ook voor de nieuwe beschikkingen geldt weer dat de zelfstandige daartegen binnen 6 weken bezwaar kunnen aantekenen. Vooruitlopend op de nieuwe beschikkingen worden door de actie voerende kleine zelfstandigen al weer concepten gemaakt voor nieuwe bezwaarschriften en voor nieuwe schorsingsverzoeken.

Volgens 'Enschede' waren er ruim 30.000 bezwaarden. Direct na 10 januari kunnen die dus opnieuw bezwaar aantekenen. En ook kunnen dan direct weer de nieuwe schorsingsverzoeken ingediend worden. Het spoedeisend karakter van de nieuwe schorsingsverzoeken staat nu in ieder geval niet ter discussie. Alleen als die gehonoreerd worden voor 1 maart kan een ondernemer namelijk voorlopig onder inschrijving bij het ziekenfonds uitkomen.

Jan Ehrhardt
mailto:Jan.Ehrhardt@monitor.nl
Tel 020 6203930
Fax 020 6208480
www.monitor.nl/ziek.htm

Organisatie: Monitor

adres: Postbus 93.580

postcode: 1090 EB

woonplaats: Amsterdam

Telefoon: 020 6203930

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie