Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bevruchtingsmethode IVF verdient niet altijd de voorkeur

Datum nieuwsfeit: 30-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

Amsterdam, 30 december 1999

Inseminatie-techniek: even effectief, minder belastend en goedkoper

Bevruchtingsmethode IVF verdient niet altijd de voorkeur

Intra-uteriene inseminatie (IUI) ligt als behandeling het meest voor de hand voor paren met onvruchtbaarheid wanneer deze het gevolg is van een verminderde zaadkwaliteit of een onbegrepen oorzaak heeft. De inseminatie-techniek is even effectief als in vitro fertilisatie (IVF), maar minder belastend en goedkoper. Dit stellen onderzoekster A. J. Goverde en haar collegas van de afdeling obstetrie en gynaecologie van het VU ziekenhuis. De bevindingen worden op 1 januari 2000 in The Lancet gepubliceerd.

Het is voor het eerst dat drie bevruchtingsmethoden in een gerandomiseerd onderzoek in één ziekenhuis met elkaar zijn vergeleken. Het betreft IVF, IUI in een spontane cyclus en IUI met hormoonstimulatie. Paren met onbegrepen of mannelijke subfertiliteit werden maximaal zes keer behandeld; met IUI in de spontane cyclus (86 paren), IUI met milde hormonale stimulatie (85 paren), of met IVF (87 paren).

IVF: hoger uitvalspercentage

Alhoewel bij IVF het zwangerschapspercentage per behandelcyclus iets hoger uitvalt, zijn de cumulatieve zwangerschapskansen met IVF niet significant beter dan met de andere onderzochte behandelopties. Dit wordt veroorzaakt door een hoger uitvalspercentage onder de IVF-paren. Mogelijk heeft dat te maken met de zwaarte van de behandeling.

Voorkeur: IUI in spontane cyclus

IUI in de spontane cyclus heeft de voorkeur boven IUI waarbij de cyclus met hormonen wordt gestimuleerd, vanwege de gemakkelijkere uitvoering van een dergelijke behandeling en het uitblijven van gezondheidsrisicos, zoals bijvoorbeeld meerlingzwangerschappen.

Kosten versus effectiviteit

In het onderzoek werd ook een kosten-effectiviteitsanalyse verricht, waarbij IUI werd vergeleken met IVF. De kosten-effectiviteit (kosten per zwangerschap resulterend in tenminste één levend geboren kind) was voor IUI beter dan voor IVF (fl. 9000 versus fl. 27.409). Alhoewel kosten nooit van doorslaggevend belang zouden moeten zijn, dienen behandelaars wel bewust een afweging te maken, zo meent de onderzoekster.

Informatie

Op 1 januari worden de bevindingen van mw. A.J. Goverde gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting VU ziekenhuis/Faculteit der Geneeskunde, telefoon (020) 444 3444, fax (020) 444 3450, mw. J. Haveman of dhr. J. Spee.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 03/01/00
dienst public relations & voorlichting (prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie