Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag toestand op Ambon (gecorrigeerd)

Datum nieuwsfeit: 31-12-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Er was een aantal regels tijdens het faxen verloren gegaan. Begin bij regel " Ambon ligt helemaal stil.". eindigt bij "zuster Maria Mediatrix"

gr. ch@rly


Onderwerp: Fax Paulien 31-12-99


12/31/1999
12.52
0911314285
THEJOELS

Situasi Ambon 29-12-99

De gevechten duren nog steeds voort. Massa moslims hebben met behulp van de militairen in vrijetijdskleding, PLN gebouw, en enkele kantoren winkels en Gedung Wanita in Urimesing in brand gestoken. Alhoewel de christenen proberen de wijken te verdedigen, zijn ze niet opgewassen tegen de automatische wapen en handgranaten. De christenen in Urimesing zijn reeds geevacueerd. De Moslims slaan steeds toe. Volgens ooggetuigen hebben de pas voor kerst binnengekomen mariniers, ook meegedaan met vernielen van regeringsgebouwen en het neeschieten van onschuldige burgers. Het is niet meer te houden. Gouverneur Saleh Latuconsina heeft gisteren instructie gegeven om meteen het bevel over te dragen aan de Kodam XVI Pattimura, wat eigenlijk een maand geleden had moeten gebeuren. De gouverneur zei zelf niet naar buiten te durven, want zegt hij: "de militairen schieten nu zelf op mekaar". Een Japaner Mr. Onno (24) werd geraakt en wordt nu in het ziekenhuis Bakti Rahayu bij het RRI gebouw behandeld.

De onrust breidde zich verder uit naar de buitenwijken. Massa moslims uit Hitu Hila etc. hebben leegstaande huizen Hunut/Durian Patah tot Waiheru in brand gestoken. Zelfs in de baai werd op christen dorpen en speedboten geschoten, Niky Sopamena (32) kwam daarbij te overlijden. Hij werd gedood door militairen die op de ferryboot Mujair zaten. Dit is de ferryboot die vanaf zondag moslims uit Hitu, Hila, Wakal en Maumala naar Ambon hebben verscheept, onder strenge bewaking van militairen . Massa moslims hebben regeringshuizen (Pemda huizen) in Tantui bij Galala, in brand gestoken.

Ambon ligt helemaal stil, Niets functioneerd op
dit moment. Er worden nog meer militairen naar Ambon gezonden. 435 militairen van bataljon 611/Awanglong zijn gisteren reeds onderweg met de oorlogschip KRI Teluk Langsa, en zullen in de loop van vandaag aankomen. Ondertussen nog steeds bommen en schieterijen in Ambonstad.

Desa Alang een dorpje aan de uiterste van de baai van Ambon, verzocht met spoed terugtrekking van de militairen Zipur V. Volgens de bewoners zijn een aantal militairen daar niet vriendelijk. Echter zij proberen onrust te stoken door de gemeenschap bang te maken met de geruchten dat de moslims van plan zijn te aanvallen.
De onrust escaleert nu in Masohi. Moslims en Christenen gooien mekaar met stenen. Enkele huizen zijn daarbij vernield. Ondertussen heeft de politie onder leinding van LetKol Benny Von Bulouw de situasi onder controle. Maar tot nu toe lopen er nog steeds moslims gekleed in witte gewaden rond. Gisteren ca. 15.00 uur werd de woning van Valens Takandare in de wijk Narnaleo in brand gestoken.
Enkele huizen eigendom van Chinezen worden met stenen bekogeld tot vroeg in de morgen, en een auto werd in brand gestoken. Massa moslims in wittegewaden hebben het ziekenhuis St.Lidewei in beslag genomen.

Zuster Maria Mediatrix werd gedwongen haar woning te verlaten. kort daarop werd het
ziekenhuis met stenen bekogeld. De mariniers kwamen op tijd en hebben een TNI militair in vrijetijdskleding, die betrokken was bij de incident gevangen genomen. De militair had bij zich: 10 kogels, 2 bommen. Verder heeft de politie wapens die burgers bij zich hadden in beslag genomen. Letkol. Benny Von Bulouw is zelf naar het veld gegaan en heeft daar nu de situasi onder controle.

Ternate
Ook in ternate breekt onrust uit. Massa moslims slaan hier weer toe, maar worden door de troepen van de sultan genaamd "Dewan Adat" kelompok kunnen tegenhouden. Er vielen 13 slachtoffers van de Sultan troepen. Volgens informatie heeft de Sultan ca 4000 mannen van Kao bijgehaald om de situasi in ternate "onder controle te krijgen".

Buru
De informatie dat in Buru een auto met buitenlanders zouden zijn gedood is volgens pastoor John Wanden die in Namlea zit, niet waar. Het verhaal gaat als volgt: een auto met personeel van een buitandse project, waaronder ook buitelanders inzitten is omgekanteld, omdat de remmen het begeven.
Er zij 2 doden, maar geen buitenlanders, De andere inzittenden makeren niets.
Verder zijn er nog 230 vluchtelingen, vrouwen en kinderen die in de bossen van Wainibe zitten. Depastoor heeft via een militair een briefje gekregen dat zij nu zonder voedsel zitten en dringend hulp nodig hebben. De moslims en enkele partijdige militairen zij op zoek naar deze mensen. Gelukkig zij er nog andere militairen die ook moslims zijn, die deze mensen proberen te redden, maar voor hoelang? Deze militairen worden ook door moslims bedreigt. De pastoor zei morgen al naar Wanibe te gaan om deze mensen te helpen. Hij zal zorgen voor transport voedsel e.d

Ambon, woensdag 29-12-1999

Paulien Joel-Parera

Fax bericht paulien 31-12-1999

Situasi Ambon 31-12-1999

In Ambonstad was al vrijwel rustig. De commando is overgedragen van de Polda naar de Kodam. Pangdam Max Tamaela heeft vanaf vandaag 30-12-1999 de nachtklok ingevoerd. Men mag zich niet tussen 22.00uur en 06.00 uur s`morgens op straat begeven, behalve de moslims i.v.m. de vastenmaand, maar moeten wel binnen hun eigen district blijven. Pangdam heeft instructie gegeven om allereerst waarschuwingsschoten af te lossen, weigert men daaraan geen te geven dan wordt er in de benen geschoten. En toch hoor je na 22.00 uur nog meer bommen en schieterijen. Christenen hebben een aantal winkels in jl. sangadji in brand gestoken. Brimob weet inmiddels een 2-tal sluipschutters dood te schieten, maar er zijn er nog meer. Gebleken is dat de sluipschutters ook op moslims schieten. De weg van Benteng naar Pohon Puleh (bij silo) is momenteel geblokkeerd. Met het gevolg dat men vanuit eerst naar Mangga Dua moet gaan, en om vandaar uit via Batu Gajah naar Batu Meja te lopen. Dus berg op en af, wat nogal vermoeiend is Om de 200 meter staan drinkwater klaar die men gratis mag benuttigen. In Batu Meja staan reeds becaks en Ojeks te wachten om de passagiers verder richting Citra
en BCA te brengen. Mensen gaan snel hun inkopen doen, uit angst voor sluipschutters.

Eiland -Haruku.
Massa moslims van desa Pelauw hebben op 30-12 een aanval gedaan op de Christenen in desa Hulaliu. Daarbij zij 12 mensen gedood. Dit zou een vervolg zijn geweest van de aanval in Waimital waarbij 9 mensen (Christenen) zijn gedood en ca. 30 gewonden. Ca. 50 huizen in desa Hulaliu zijn in brand gestoken. Een peloton Brimob is inmiddels naar Haruku verscheept. Volgens getuigen zijn de militairen bij incidenten betrokken geweest.

Tobelo, Halmahera Tengah.
In Tobelo is het zeer gespannen, omdat er geruchten zijn dat een kerk in desa Guruwa, kecematan Tobelo in brand staat. Volgens dominee Duan staan massa moslims en Christenen ca. 1km afstand van mekaar, terwijl de militairen maar heel beperkt zijn. De Berichten vanuit Jakarta dat de Christenen van Tobelo de moslims in Galela hebben aangevallen en daarbij 35 doden zouden zij gevallen is niet waar.
Dit gerucht heeft er toe geleid dat de moslims van Ternate inmiddels gemobiliseerd zijn naar Tobelo om wraak te nemen. Een batalyon Yorif 512 Kodam Brawijya uit Jawa Timur is inmiddels met vliegtuig hercules in Morotai aangekomen en zal z.s.m. naar Tobelo worden verscheept.

Galela -Halmahera tengah.
Meer dan 10 dessa`s en ca, 200 huizen zijn in kecematan Galela vernietigd t.w. des Mamuya, Seki, Soakanora, Igobula, Sostoba, Dokularno, Durma en Gotalamo, Makete en Ngidiho.
Volgens inwoners van een van deze dessa`s zouden er reeds 50 doden zijn gevallen, maar in ieder geval geen 200 doden zoals dit reeds was vermeld. In Galela is momenteel zeer gespannen.

Kamarian -Ceram.
Een dode gevallen bij de onrust in kecematan Kairatu. De gevechten tussen de bewoners van des Kamarian en desa Waraloki gebeurde in de dusuns Waraloki en Pakarena, waarbij een dode is gevallen en 7 huizen vernield. Brimob en Kostrad hebben de situasi nu onder contrloe, maar het is nog steeds zeer gespannen.

Amahei en Souhoku -Ceram
Massa Christenen en molims staan op 29-12 ca. 15.00 uur tegenover elkaar met steekwapens en rakitans (zelfgemaakte wapens) in dessa Souhoku en Amahei.
Kort daarop ging men elkaar beschieten met bommen en rakitans. Mariniers hebben de situasi nu onder controle.
5 Huizen in dessa Souhoku werden in brand gestoken en een huis Amahei vernield. Reeds een dag eerder hebben massa van desa Rutah een aantal huizen in Souhoku in brand gestoken. Gevolg is nu dat de transportatie(speedboten) van Amahei naar Masohi en van Masohi naar Ambon nu geblokkeerd is.

De Molukkers in Nederland.
De molukkers in Nederland hebben via HAIN, de gouverneur geschreven en hun ontgerustheid geuit over de situasi op de Molukken. Zij verzoeken onmiddelijke stopzetting van de onrusten.

Totaal aantal doden van 26-12 tot met 29-12: 78 inclusief 3 militairen en 160 gewonden. Nog niet meegerekend de slachtoffers vanaf 30-12. De exacte cijfers van Halmahera is nog niet bekend.

Enkele kopstukken uit de plaatselijke krant Suara Maluku van 31-12-1999;


1. Konflikt in Maluku is een gedeelte van de scenario, opgesteld door de leger.


2. Wapres is niet serieus met probleem Maluku.


3. Regering is ten einde raad, men weet niet meer de problemen op Ambon te hanteren.

ambon 31-12-1999 12.30uur

Paulien Joel-Parera

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...