Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Het weer tijdens jaarwisselingen

Datum nieuwsfeit: 31-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Jaarwisseling

De jaarwisseling vaak kouder dan de kerstdagen: gemiddeld over een periode van vijftig jaar is de eerste januari ongeveer een graad kouder dan eerste kerstdag. Van de 98 nieuwjaarsdagen die we in deze eeuw achter de rug hebben waren er in De Bilt 41 vorstdagen, wat betekent dat de laagste temperatuur van die dag onder nul ligt. Vijf keer was er strenge vorst van meer dan 10 graden onder nul. Op 20 nieuwjaarsdagen bleef het de hele dag vriezen, zogenaamde ijsdagen.

Het koudst was nieuwjaarsdag 1997: in De Bilt kwam de temperatuur toen niet boven -7,3 graden. Plaatselijk bleef het overdag streng vriezen; in Maastricht was de hoogste temperatuur op deze nieuwjaarsdag -12,3 graden. Heel uitzonderlijk was ook de jaarwisseling 1978/1979. Oudejaarsdag blies met een stormachtige wind ijzig koude lucht naar ons land. Het koufront walste zuidwaarts vergezeld van een sneeuwstorm en een temperatuurdaling tot -10 à -15 graden in de middag. De eerste dag van het nieuwe jaar begon in het noorden met 19 graden vorst en de hele dag bleef het overal 5 tot 10 graden vriezen.

De sneeuwstorm waarmee 1978 afsloot was de zwaarste sinds 30 december 1962, toen ook veel wegen onbegaanbaar waren door sneeuwduinen tot drie meter hoogte. Op oudejaarsdag 1962 stak opnieuw een harde oostenwind op waardoor de sneeuw nog meer ging stuiven en wegen versperde. Op nieuwjaarsdag 1963 kwam de temperatuur in de Bilt niet hoger dan -5 graden, het begin van één van de koudste maanden van de eeuw. Oudejaarsdag was in De Bilt in deze eeuw het koudst in 1908 (-15,8) en 1923 (-16,6).

Sneeuw, ijzel, regen, mist of storm hebben met de jaarwisseling de laatste jaren steeds aanleiding gegeven tot grote problemen. Nieuwjaarsdag 1993 begon met zeer dichte mist, smog en spiegelgladde wegen door aanvriezende mist. Het jaar 1993 eindigde met zware regen, die enorme overstromingen veroorzaakte en 1995 begon bijzonder slecht met zware sneeuwbuien, hevige windstoten, onweer en gladde wegen waarop zich talrijke aanrijdingen voordeden. Ook het jaar daarop waren de wegen met de jaarwisseling spiegelglad door ijzel. De laatste jaren was het tijdens de jaarwisseling zacht en bij het begin van het jaar 2000 is het niet anders.

Laatste wijziging: 31 december 1999

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie