Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inzameling oude elektrische apparaten in Leiden

Datum nieuwsfeit: 01-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

30 december 1999

Anne-Marie Walrave

071-5167765

Oude elektrische apparaten? Lever ze in!

Vanaf 1 januari 2000 kunnen burgers àlle elektrische apparaten inleveren bij de detailhandel of bij de gemeente. Op dit moment geldt dit al voor de grote apparaten, maar met ingang van het komende jaar zijn ook de kleine apparaten, zoals een föhn, discman, batterij-oplader of koffiezetapparaat aan de beurt. Het gaat hier in bijna alle gevallen om apparaten met een stekker of een batterij, die zo klein zijn dat ze in een boodschappentas passen. Het maakt bij zowel de grote als de kleine apparaten niet uit of ze heel of kapot zijn. Voor alle elektrische apparaten geldt dat ze apart moeten worden ingezameld.

Kleine elektrische apparaten
In Nederland worden jaarlijks negen miljoen elektrische apparaten afgedankt. De meeste apparaten werden tot voor kort verbrand, of ze kwamen op de stortplaats terecht. In elk apparaat zitten echter onderdelen die nog kunnen worden hergebruikt, of ze bevatten materiaal dat geschikt is voor recycling. Het is dus belangrijk om apparaten apart in te zamelen. Zo wordt bespaard op grondstoffen en energie.

Inleveren bij gemeente
Als apparaten de deur uit gaan zonder dat er een nieuwe wordt gekocht, kunnen deze ingeleverd worden bij de gemeente. Voor het ophalen van grote apparaten zoals koelkasten, wasmachines, geisers of vaatwasmachines kan men bellen met Kringloopbedrijf Het Warenhuis, tel.: 5240060.

Kleine apparaten zoals cassetterecorders, telefoons, radio's, batterijopladers, waterkokers en tandenborstels kan men zelf wegbrengen naar Kringloopbedrijf Het Warenhuis, W. Barentszstraat 12 (ingang J.C. de Rijpstraat). Ze kunnen ook worden afgegeven aan de chemocar.

Inleveren bij detailhandel
Koopt men een nieuw apparaat, dan kan het oude apparaat worden ingeleverd bij de winkel waar het nieuwe apparaat wordt gekocht. Dit moet een zelfde soort apparaat zijn, maar het mag wel van een ander merk zijn. Dus een oud koffiezetapparaat of boormachine kan worden ingeleverd bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat of boormachine. En als de leverancier een koelkast of televisie thuis bezorgt, neemt hij de oude koelkast of televisie mee terug. Het gaat hier om het 'oud voor nieuw principe'. De winkelier mag hiervoor geen kosten in rekening brengen.

Nadere informatie bij Anne-Marie Walrave, communicatiemedewerker Gevulei, tel.: 5167765

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie