Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Relatief rustige jaarwisseling in provincie Groningen

Datum nieuwsfeit: 01-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Politiebericht

Korps: Groningen, plaats: Groningen 01-01-2000

1999-2000:relatief rustige jaarwisseling in provincie Groningen/ Zaterdag 1 januari 2000 te 07.25 uur

Politie verricht 30 arrestaties;brandweer rukt bijna 100 keer uit

Het Regionaal Coordinerend Beleidsteam en het Operationele team zijn tevreden over het verloop van de millenniumnacht. In de provincie Groningen is geen sprake geweest van stroomuitval. Ook het telefoonnetwerk leverde geen enkel probleem op. Bij de verschillende noodmeldpunten kwamen geen mensen die de operationele diensten niet konden bereiken via het normale telefoonkanaal.

De politie hield 30 mensen aan voor vernielingen, brandstichtingen, alcoholgebruik, opblazen van een brievenbus, bezit van een vuurwapen, bezit van illegaal vuurwerk, openlijke geweldpleging en verstoring van de openbare orde. De brandweer rukte in totaal een kleine honderd keer uit, met name voor buitenbranden. Het vuurwerk was in grote hoeveelheden aanwezig. De Ambulancediensten gingen 24 keer op pad. De extra ambulances hoefden niet te worden ingezet. Hoe groot de totale schade in de provincie zal zijn kan nog niet worden vastgesteld. Dit zal bij daglicht worden geinventariseerd.

District Groningen-Haren
In het kader van de openbare orde ontstonden er enkele schermutselingen op de Zuiderweg in Hoogkerk, waarbij de mobiele eenheid drie keer een charge moest uitvoeren. Hierbij werden vijf verdachten aangehouden voor openlijke geweldplegingen. Ook aan de Spilsluizen trad de ME drie keer op nadat feestgangers met flessen naar de politie werden gegooid. Er werden twee verdachten aangehouden. In totaal vijf politiemensen liepen tijdens schermutselingen verwondingen op. Vier agenten moesten voor behandeling naar een ziekenhuis.
Op de Slachthuisstraat in Groningen werd een stadjer aangehouden die amok maakte bij de woning van zijn ex-vrouw. Ook de brandweer moest vele malen optreden voor straatbranden. Bovendien brandde aan het Lopende Diep een woonboot uit, terwijl een woning aan de Prof. Rankestraat eveneens forse schade opliep door een naar binnen gegooide vuurpijl. Aan het Billitonplein werd huisraad van een woning waar op dat moment niemand aanwezig was, op straat gegooid en in brand gestoken. De Politie stelt een onderzoek in. In Beijum en Lewenborg werden diverse bushokjes en telefooncellen vernield.

District West
Zo werden in het district West twee aanhoudingen verricht. Op diverse plaatsen werden vernielingen gepleegd van telefooncellen en tuinhekjes. In Leek werd een man aangehouden die bij een millenniumfeest in de sporthal in het bezit was van drugs.

District Noord
In het district Noord zijn zes personen aangehouden voor het vernielen van ruiten in Ten Boer en het vernielen van abri's in Delfzijl. Bovendien werden twee mensen aangehouden voor het rijden onder invloed en het beledigen van agenten. Bij het afsteken van vuurwerk naar een taxi raakte een inwoner van Delfzijl gewond nadat hij in harde aanraking kwam met een gesprongen air-bag. De politie moest bovendien in Appingedam assistentie verlenen aan de brandweer nadat omstanders de brandweer beletten bij hun werkzaamheden. In Warffum raakte een bromfietser gewond nadat hij onderuit ging. De man bleek bovendien onder invloed van alcohol te zijn, waarvoor een blaastest werd afgenomen. Rond vijf uur ontstond brand in een leegstaand pand in Roodeschool.

District Midden
In het district Midden zijn vier verdachten aangehouden voor bedreiging en brandstichting. Bovendien werden meerdere telefooncellen en ruiten van een bankgebouw vernield. Langs het Winschoterdiep in Sappemeer troffen politie en brandweer, na een zoekactie, een lanceerbuis voor vuurwerk aan. Het noodzakelijke vuurwerk was echter niet aanwezig. In Hoogezand ontstond tegen de ochtend een uitslaande brand in een woning aan de Pieter Langendijkstraat. Hierbij kwam de 44-jarige bewoner om het leven, terwijl twee agenten teveel rook binnenkregen.

District Oost
Ook het district Oost kreeg te maken met diverse vernielingen zoals het opblazen van een brievenbus, het vernielen van abri's en tuinhekken. Er werden vier verdachten aangehouden. Terwijl in Wedde een man werd aangehouden na een ruzie. De man bleek bovendien in het bezit van een vuurwapen. In Finsterwolde brandde een garage uit, terwijl in Oude Pekela een leegstaand pand in brand geraakte. De oorzaak daarvan is nog niet bekend.

Provincie Groningen
Op diverse plaatsen in de provincie blijken ook deze jaarwisseling weer ettelijke vernielingen van bushokjes, telefooncellen en ruiten te zijn gepleegd. Tijdens daglicht zal een inventarisatie per gemeente gemaakt worden van de totale schade.

Afschaling
Het Regionaal Coordinerend Beleidsteam besloot om 3.30 uur het Beleidsteam en het Operationeel Team af te bouwen, en politie, brandweer en ambulancediensten af te schalen tot het gebruikelijke operationele niveau.

Voor meer informatie is vanaf 12.00 uur de afdeling voorlichting politie bereikbaar tel.050-5995010.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie