Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Met schat voor de toekomst schrijft Zandvoort geschiedenis

Datum nieuwsfeit: 02-01-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Met schat voor de toekomst schrijft Zandvoort geschiedenis

ZANDVOORT - "Deze aanbieding van, voor en door de Zandvoortse bevolking is waarschijnlijk uniek in Nederland". Als boodschap aan de toekomst zal een 'Zandvoortse Schat' onder de grond gestopt worden. Met deze raadselachtige mededeling werd vorige week vrijdag op het raadhuis een persconferentie belegd. Op initiatief van Eugène Weusten en met medewerking van beeldend kunstenaar Victor Bol en het gemeentebestuur zal door de bevolking een 'schat' worden samengesteld en voor toekomstige bewoners worden geprepareerd.

door Ton Timmermans

"Ter gelegenheid van de millenniumwisseling worden alle Zandvoortse inwoners, bedrijven instanties en instellingen uitgenodigd hun diepste geheimen, zaken waar ze mee zitten, dingen die in hun leven hebben gespeeld, verhoudingen, problemen of belevenissen aan het papier toe te vertrouwen" begon Zandvoorts burgemeester M.R. van der Heijden zijn oproep.

De burgemeester toonde zich verheugd te kunnen melden dat 'er een Zandvoorts initiatief ontwikkeld is dat zich afspeelt rond de komende jaarwisseling'. Daarbij benadrukte van der Heijden dat het gebeuren totaal niets van doen heeft met het veelbesproken millenniumcadeau dat de gemeente binnenkort hoopt te aanvaarden. "De Zandvoortse Schat betreft een gedachte die in de boezem van de heer Weusten en enkele anderen heeft geleefd. Dat heeft hij voorgelegd aan het college van Burgemeester en Wethouders waar het idee met enthousiasme werd ontvangen".

Bedoeling is dat iedereen in de Zandvoortse en Bentveltse gemeenschap op een vel papier of diskette een uniek, persoonlijk, stukje geschiedenis schrijft. Ook kan daarbij gedacht worden aan hedendaagse dingen als foto's, tekeningen of postzegels. "Als het maar in een enveloppe past en bijvoorbeeld scholen kunnen meerder enveloppen inleveren" vult Weusten aan. Als voorwaarde stellen de organisatoren dat de enveloppe een zekere waarde dient te bevatten. "Pertinent geen waarde in geld, maar bijvoorbeeld culturele, historische, kunstzinnige of sociale waarde". Alle dichte enveloppen worden notarieel vastgelegd. Volgens Van der Heijden 'garandeert dat de zorgvuldigheid en de onaantastbaarheid van datgene wat neergelegd wordt in de enveloppen'. Voorts benadrukt de burgemeester te hopen dat ALLE inwoners hun bijdragen zullen leveren.

Al die gesloten enveloppen gaan in een grote houten kist, die weer in een grote stalen constructie geplaatst wordt. Aldus verpakt komen de berichten van alle bewoners uiteindelijk in een betonnen bak. Plan is dat de bekisting 'ergens in de gemeente' onder de grond wordt gestopt met op het maaiveld een herkenningsmonumentje. "Het aardige nu is, en dat wordt bij de notaris vastgelegd, dat over honderd jaar de danmalige burgemeester of gezagvoerder op notarieel bevel de kist openen mag. Zo wordt geschiedenis geschreven en kunnen over honderd jaar de inwoners terugkijken op hetgeen geleefd heeft in de Zandvoortse samenleving van de twintigste eeuw".

Organisatie, voorbereiding en uitvoering van het plan zijn in handen van de gemeente Zandvoort volgens Eugène Weusten. "Een belangrijk criterium is dat iedereen mee kan doen".

Het begraven van de Schat vindt tijdens een feestelijk opgetuigde manifestatie plaats op zondag 2 januari 2000 op het Raadhuisplein. Enveloppen kunnen in de hal van het Raadhuis in een bus worden gedeponeerd. Leuker is het de enveloppe tijdens het feest op de bewuste zondag rechtstreeks in de kist te leggen. Naar verwachting zijn de kosten beperkt en zullen door de gemeente gedragen worden.

Ton Timmermans

Freelance-journalist

Burg. van Fenemaplein 2/804

2042 TA Zandvoort

tel.023-5717901

e-mail: tontim@worldonline.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie