Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VROM: Verwerking van kleine huishoudelijke apparaten

Datum nieuwsfeit: 03-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE VROM

www.minvrom.nl

Minvrom: verwerking van kleine huishoudelijke apparaten

Met ingang van 1 januari 2000 zullen importeurs en producenten van wit- en bruingoed ook afgedankte kleine huishoudelijke elektrische apparaten zoals keukenmachines, strijkijzers en speelgoed inzamelen en recyclen. De kosten van de verwerking van de ingeleverde apparatuur wordt gefinancierd uit de opbrengst van de verwijderingsbijdrage.

Consumenten zullen vanaf 1 april 2000 bij aanschaf van nieuwe kleine huishoudelijke apparaten ook een verwijderingsbijdrage moeten betalen. De hoogte van de verwijderingsbijdrage, die door de Nederlandse Vereniging voor de Verwijderings van Metalectro Producten (NVMP) wordt vastgesteld, varieert van 2½ tot 9 gulden.
Met dit Besluit is Nederland het eerste land dat een aparte verwijderingsstructuur voor wit- en bruingoed operationeel heeft. Andere landen in Europa zoals Zweden, Noorwegen, België en Duitsland zijn bezig met vergelijkbare systemen. Europese regelgeving is in aantocht.

De maatregel maakt onderdeel uit van het Besluit verwijdering Wit- en Bruingoed dat hiermee volledig in werking is getreden. Vanaf 1 januari 1999 gold de inzamelings- en verwijderingsplicht namelijk al voor grote huishoudelijke apparaten als koel- en vriesapparatuur, televisies en computers.

Jaarlijks worden meer dan 8 miljoen apparaten of circa 135 kiloton wit- en bruingoed afgedankt. Veel onderdelen kunnen nog goed worden hergebruikt en materialen als metaal, aluminium, glas en koper kunnen weer als grondstof dienen voor nieuwe voorwerpen van hetzelfde materiaal.

Ministerie van Volkshuisvesting
Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Rijnstraat 8
Postbus 20951
2500 EZ Den Haag

persvoorlichting miliieu
Joost Kehrer
070 - 339 39 70

faxnummer
070 339 13 52

Buiten kantooruren is de dienstdoende
voorlichter door tussenkomst van de
centrale meldkamer bereikbaar,
070 339 39 39

03 jan 00 16:54

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie