Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Winnaars gedichten- en essaywedstrijd Binnenlandse Zaken

Datum nieuwsfeit: 03-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Winnaars gedichten- en essaywedstrijd
Een persbericht bij het onderwerp Achter de overheidsschermen. 3 januari 2000
Mijn wereld in 2040: onder die noemer schreef minister Van Boxtel, verantwoordelijk voor de voorbereiding op de millenniumwisseling, vorig jaar een gedichten en essaywedstrijd uit onder jongeren. Jonger tot 26 jaar werden uitgenodigd om in een essay of gedicht weer te geven hoe zij over de toekomst denken. Ruim driehonderdvijftig inzendingen kwamen binnen. De voorselectie werd gedaan door de Amsterdamse jongerenorganisatie de Kunstbende. De jury, bestaande uit Jan Terlouw (voorzitter), Nina Brink en Hagar Peters, selecteerde twintig inzendingen die meedongen naar de prijzen. De jury was enigszins verrast over de overwegend sombere toekomstvisie van de jongeren. Vooral in de essays voerde angst voor teveel controle en gebrek aan privacy in een Big Brother-achtige samenleving de boventoon. De jury heeft de meest originele, scherpzinnige en optimistische inzendingen beloond. Er waren zowel drie prijzen voor de gedichten als voor de essays. Op oudejaarsavond werden de zes winnaars in het NOS-programma Hallo 2000 bekendgemaakt; vier dagen eerder werden de prijzen al uitgereikt in een bijeenkomst in het NewMetropolis museum in Amsterdam. De winnaars waren aangenaam verrast toen ze zagen dat hun bijdrage verfilmd was in een video-clip waarin bekende acteurs hun bijdrage voordroegen. De twintig genomineerden vinden hun bijdrage terug in een speciaal uitgegeven boekje Mijn wereld in 2040. Het boekje wordt in beperkte kring verspreid. De winnaars van de gedichten zijn:
Eerste prijs (f 6000,- en een reis naar het Millennium-dome in Londen): Sieger Geertsema (20) Kunstacademie Minerva Groningen. Bijdrage: Reizigers in de tijd. Een beeldend, episch gedicht Tweede prijs (f 3000,-): Nick Verhoeven (17) en Mario de Jonge (19), studenten rechten. Bijdrage: 2040, Een terugblik, optisch bedrog als een doorn in het oog. Een rap vanuit de visie van de blinden.
Derde prijs (f 1000,-): Nina Mathijsen (16) vierdejaars HAVO-scholiere, bijdrage: een gedicht over tijd en de invloed van technologie.
De winnaars van de essays zijn:
Eerste prijs (f 6000,- en een reis naar het Millennium-dome in Londen: Carolijn Hulskes (21) student sociale en organisatiepsychologie. Bijdrage: essay over het contrast tussen een grootmoeder een haar kleinzoontje.
Tweede prijs ((f 3000,-): Rozemarijn Lucassen (19), eerstejaars studente aan de kunstacademie in Den Haag. Bijdrage: Underground, een spannend verhaal in een Big Brother-achtige samenleving. Derde prijs (f 1000,-): Thierry Baudet (16), gymnasium. Bijdrage: Een terugblik vanuit 2052 op 1999 vanuit het perspectief van een journalist.

Relevante links:
2040 Website

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie