Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen over brief Van Aartsen aan Indonesische regering

Datum nieuwsfeit: 04-01-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Tweede Kamer : Brief minister van Aartsen aan Indonesische regering (04012000)

Brief minister van Aartsen aan Indonesische regering (04012000)

Den Haag, 4 januari 2000

Schriftelijke vragen van het lid Van Ardenne (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken


1. Klopt het bericht in de Volkskrant (4 januari) dat de minister in zijn brief aan de Indonesische minister Shihab heeft gesuggereerd dat voor het herstel van orde en rust op de Molukken een internationale troepenmacht noodzakelijk is?


2. Hoe kan de minister in deze brief aangeven zich enerzijds niet te willen mengen in interne aangelegenheden en tegelijkertijd een internationale troepenmacht voorstellen? Erkent de minister dat dergelijke formuleringen onhandig zijn en tot verwarring kunnen leiden?


3. Op basis van welke informatie heeft de minister dit voorstel gedaan? Heeft Nederland contact met andere landen gehad om internationaal draagvlak voor dit voorstel te creëren?


4. Hoe is dit voorstel bij de Indonesische regering ontvangen? Was het de minister bekend dat geen enkel verzoek hieromtrent is gedaan?


5. Ligt het niet veel meer voor de hand dat de Secretaris-generaal van de VN, de heer Koffi Annan, een dergelijk voorstel initieert? Heeft de minister overwogen dit onderwerp in de Veiligheidsraad te agenderen? Zo nee, waarom niet?


6. Is het juist dat er twee versies van deze brief bestaan; één voor de Indonesische regering en één voor binnenlands gebruik met daarin de handgeschreven toevoeging Indonesische bij de zinsnede over a neutral presence of police and military forces?


7. Is de minister bereid beide versies naar de Kamer te zenden en tevens toe te lichten waarom twee versies van één brief zijn opgesteld?


8. Kan de minister vòòr zijn bezoek aan Indonesie de Tweede Kamer exact informeren over het hulpaanbod en de eventuele Nederlandse bijdrage dat hij van plan is met zijn Indonesische ambtsgenoot te bespreken?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie